Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Algemeen Boerensyndicaat noemt 16 miljoen euro steun aan varkenssector "peanuts": "Amper genoeg voor één week voer"

De varkenssector maakt momenteel grote verliezen door een combinatie van lage prijzen en steeds stijgende energiekosten en grondstoffenprijzen. Vandaag en morgen zitten de Europese landbouwministers samen in Luxemburg om mogelijke steunmaatregelen te bekijken. De Vlaamse regering maakt alvast 16 miljoen euro vrij. Het Algemeen Boerensyndicaat noemt dat bedrag "peanuts" en wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt. "Het is amper genoeg om één week de gestegen voederkosten te betalen", klinkt het.

Ingrid Vandepitte is varkenshouder in Passendale bij Zonnebeke in West-Vlaanderen en zit al bijna 40 jaar in het vak. Hoewel haar sector altijd wel hoogtes en laagstes heeft gekend, heeft ze de huidige situatie naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. "We maken momenteel zeer grote verliezen", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1. "We maken per varken ongeveer 30 à 35 euro verlies."

Beluister hier het hele gesprek met Vandepitte in "De ochtend":

De huidige crisis heeft te maken met een combinatie van steeds stijgende kosten en een lage varkensprijs. "De stijgende grondstoffen- en energieprijzen zijn een grote factor", zegt Vandepitte. "En de afgelopen twee jaar zijn we ook in Vlaanderen door een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Wallonië heel wat Aziatische exportmarkten verloren."

We maken momenteel zeer grote verliezen

Ook corona heeft de sector parten gespeeld, omdat de slachthuizen in Duitsland lange tijd gesloten waren. "Tegelijk moeten we steeds meer investeren in duurzaamheid, in klimaatmaatregelen en in dierenwelzijn", legt Vandepitte uit. "We voelen ons als sector geviseerd. De eisen voor dierenwelzijn en klimaat worden niet vertaald naar een betere vergoeding voor ons eindproduct."

16 miljoen euro

Vandaag en morgen zitten de Europese minister voor Landbouw samen in Luxemburg om (onder meer) die problematiek te bespreken. "Het is mogelijk dat Europa een extra budget vrijmaakt voor de meest getroffen lidstaten", zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in "De ochtend". "Zoals indertijd bij de Ruslandcrsisis in 2015 en 2016."

Een andere mogelijkheid is dat Europa het kader voor staatssteun tijdelijk versoepelt. "Nu kunnen we als Vlaamse regering maximaal een bepaald bedrag geven als steun aan de sector", legt Crevits uit." Voor corona is dat tijdelijk versoepeld om de getroffen bedrijven te ondersteunen, voor de varkenssector zou dat ook moeten kunnen."

Beluister hier het gesprek met Crevits in "De ochtend" op Radio 1:

Op langere termijn wil Crevits inzetten op een betere samenwerking binnen de varkenssector. "Ze kunnen zichzelf heruitvinden door een brancheorganisatie te worden. Als de hele keten samenwerkt krijg je een veel grotere impact op de prijs", zegt Crevits. Tegelijk wil ze varkensvlees van bij ons beter in de markt zetten. Ook het deel van het varken dat hier minder populair is. "Zoals de karkassen, neuzen en oren."

Als de hele keten samenwerkt krijg je een veel grotere impact op de prijs

De Vlaamse regering trekt voorts 16 miljoen euro extra uit voor boeren die investeren in milieuvriendelijke stallen en dierenwelzijn. "Wie in het verleden al een grote bijdrage leverde door bijvoorbeeld zo’n nieuwe stallen te zetten, wordt nu het zwaarst getroffen door de crisis, omdat ze hun leningen niet meer kunnen betalen. Ik wil de boeren correct vergoeden voor hun inspanningen."

"De Vlaamse varkenshouders krijgen 16 miljoen euro steun om de crisistijd draaglijker te maken", zegt minister Crevtis:

Videospeler inladen...

Algemeen Boerensyndicaat: "16 miljoen euro is peanuts"

Bart Vergote is varkenshouder in Zedelgem en woordvoerder van het Algemeen Boerensyndicaat. Hij noemt het bedrag dat de Vlaamse regering heeft vrijgemaakt een peulschil, zeker als je weet dat de overheid die 16 miljoen euro verdeelt onder 4.000 à 5.000 varkenshouders. "Laat ons eerlijk zijn: het is peanuts", zegt Vergote aan Radio 2 West-Vlaanderen.

"Het is amper genoeg om één week de gestegen voederkosten te betalen", zegt hij voorts. "We vragen dan ook heel uitdrukkelijk dat er meer centen worden vrijgemaakt." De organisatie wil ook een uitstapplan voor varkenshouders die de handdoek in de ring willen gooien en betere ondersteuning voor wie het wel nog ziet zitten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen