Radio 2

Asbest vrijgekomen na woningbrand Vilvoorde: "Straat en schooltje worden gereinigd"

Vanochtend brak er brand uit in een rijwoning op de Hendrik I lei in Vilvoorde. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de schade is groot. Op de drukke laan zijn heel wat huizen gebouwd met asbest, en die is vrijgekomen op de straat en het naburig schooltje. Die worden nu gereinigd.    

Waarom de rijwoning vuur vatte, is nog niet duidelijk. Maar de brand brak uit op zolder. De brandweer was snel ter plaatse en kreeg het vuur ook onder controle. De schade is groot, en na controle blijkt er ook asbest vrijgekomen te zijn, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). "We zitten hier op een centrale as van onze stad, de Hendrik I lei. Hier zit heel wat asbest in de huizen en die is neergedwarreld op de laan. Alles wordt nu bijeengespoten op één rijstrook en verwijderd door een gespecialiseerde firma. Het verkeer kan dus stilaan weer op gang komen, op één rijvak."

Er is ook asbest terecht gekomen op de speelterreinen van basisschool De Knipoog in Vilvoorde. Die worden ook afgeschermd en zo snel mogelijk gereinigd door de firma. Kinderen kunnen wel nog naar buiten aan de voorkant van het gebouw. 

Geen gewonden

De twee bewoners konden tijdig ontsnappen, en zijn niet gewond, gaat de burgemeester verder. "Ze zijn voor controle wel naar het ziekenhuis gebracht, één van hen heeft veel rook geïnhaleerd, maar ze lijken verder gezond." 

Het rijhuis heeft veel schade opgelopen, maar de andere woningen lijken gevrijwaard. "Toch van rook- en brandschade. Maar er is preventief natuurlijk veel geblust waardoor er misschien wel waterschade is."  Een filmpje van de brand zie je hieronder. 

Meest gelezen