Verbod op inkt met ontsmettingsmiddel isopropanol brengt tattooshops in de problemen

Vanaf 4 januari mogen tatoeëerders geen inkt meer gebruiken waar isopropanol in zit. Dat product is vanaf dan verboden omdat het de ogen irriteert, de huid uitdroogt en mogelijk zelfs het zenuwstelsel aantast. Tatoeëerders zitten met de handen in het haar, want bijna alle inkt voor tatoeages bevat het bewuste isopropanol. 

Kato Severijns van tattooshop The Hive in Hasselt kreeg pas vorige week te horen dat de inkt die ze gebruikt binnenkort niet meer toegestaan is. “Er is geen overgangsperiode waarin we onze voorraad kunnen opgebruiken. Dus zijn we nu op zoek naar alternatieven. Die bestaan wel, maar de vraag ernaar is groot, dus is het lang wachten op nieuwe inkt." 

Ontsmettingsmiddel

Isopropanol is een ontsmettingsmiddel dat toegevoegd wordt aan de inkt. “Het droogt de huid inderdaad uit, daarom raden we klanten aan een vette zalf te smeren tot de tatoeage genezen is", zegt Kato. "Nadien is het probleem opgelost. In de alternatieve inkt wordt de isopropanol vervangen door ethanol,  ook een ontsmettingsmiddel dat de huid uitdroogt.” 

Thuis tatoeëren

De Europese maatregel moet het tatoeëren veiliger en hygiënischer maken. Er zullen ook controles komen op de naleving er van. Maar Kato vermoedt net dat het tatoeëren thuis in slechte omstandigheden zal toenemen en dat de maatregel dus wel eens het omgekeerde effect zou kunnen hebben.   

Meest gelezen