13 vrouwen, 80 verhoren en honderden sms'en: hierover zal vandaag en morgen gepleit worden op proces tegen Bart De Pauw 

Vandaag gaat het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw echt van start. Hij moet zich verantwoorden voor belaging en elektronische overlast. Het proces zal twee dagen duren. Wij vatten het samen in enkele opvallende cijfers.

4 jaar

Op 9 november 2017 maakt Bart De Pauw zelf bekend dat de VRT de samenwerking met hem stopzet, nadat enkele vrouwen getuigd hebben dat hij hen heeft lastiggevallen. Twee dagen later begint het parket van Antwerpen (De Pauw woont in Lier) op eigen initiatief een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke stalking. Dat onderzoek is intussen afgerond, 4 jaar nadat de zaak losbarstte, en nu begint de volgende fase: het proces.

Lees hier onze reconstructie van wat er de voorbije 4 jaar gebeurd is in de zaak.

13 vrouwen

Uit dat onderzoek concludeert het parket dat 13 vrouwen mogelijk het slachtoffer zijn geworden van De Pauw: actrices, medewerksters en stagiaires van zijn productiehuis Koeken Troef! Van die 13 vrouwen hebben er 9 zich burgerlijke partij gesteld. Dat wil zeggen dat ze deelnemen aan het proces om er erkend te worden als slachtoffer en een schadevergoeding te eisen. De vrouwen zeggen zelf dat ze een symbolische euro schadevergoeding vragen en dat het hen om de erkenning te doen is, niet om het geld. De 4 andere vrouwen houden zich afzijdig. 

Daarnaast zouden er volgens hun advocaten nog eens 3 vrouwen zijn die zeggen dat ze door de televisiemaker werden lastiggevallen, maar die 3 vrouwen zijn in het gerechtelijk onderzoek niet aan bod gekomen. Overigens zou De Pauw ook in 2008 al door zijn toenmalige werkgever, Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute, op de vingers getikt geweest zijn omdat hij een medewerkster lastigviel.

80 verhoren

Over één zaak lijkt iedereen het eens: het onderzoek is erg grondig gevoerd. Er zijn 80 verhoren geweest. De Pauw zelf is 4 keer verhoord, daarnaast zijn ook de vrouwen ondervraagd, maar ook voormalig VRT-topman Paul Lembrechts en andere mensen uit de televisiewereld. De Pauws telefoon zou ook een tijdlang afgetapt zijn.

Honderden sms'en

Volgens het onderzoek zou De Pauw de vrouwen onder andere via sms'en lastiggevallen hebben. Sommige vrouwen zouden op korte tijd tientallen of zelfs honderden berichten van hem gekregen hebben, soms tot diep in de nacht. "Het begon vaak als onschuldige amoureuze avances, maar die escaleerden dan en gingen over tot een vorm van stalking", zei de VRT-topman bij het begin van de zaak. En het parket lijkt diezelfde mening toegedaan. 

2 dagen

Voor het proces zijn twee dagen uitgetrokken. Woensdag zullen eerst Christine Mussche en An-Sofie Raes pleiten. Zij vertegenwoordigen de 9 vrouwen en het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat zich ook burgerlijke partij heeft gesteld. Daarna is het aan de aanklager om te pleiten. Donderdag pleiten John Maes en Michael Verhaeghe, de advocaten van De Pauw. Alle advocaten zouden van plan zijn om urenlang te pleiten.

15 dagen tot 2 jaar

De maximumstraf die De Pauw kan krijgen, als hij schuldig zou worden bevonden, gaat van 15 dagen tot 2 jaar. Daarnaast zou hij een boete tot 2.400 euro opgelegd kunnen krijgen.

Bekijk hieronder in 1 minuut waarover de zaak-De Pauw gaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen