Pixabay

Aalter geeft extra subsidies aan verenigingen die willen fuseren: "Dubbel zoveel als normaal" 

Het gemeentebestuur van Aalter gaat de komende 3 jaar dubbele subsidies geven aan verenigingen die willen samensmelten. Dat is een win-winsituatie, zegt schepen Mathias Van de Walle (CD&V). "Ook voor ons als gemeente is dit interessant, want wij moeten zo minder investeren in infrastructuur."

Aalter lanceert een opmerkelijk plan voor de verenigingen in de gemeente. Het gemeentebestuur wil er de verenigingen aanzetten om te fuseren met gelijkaardige clubs. Dat doet de gemeente omdat ze na hun eigen fusie met Knesselare in 2019 het subsidiereglement moesten herbekijken. "Net zoals wij, dankzij onze fusie, een bonus hebben ontvangen vonden we dat onze verenigingen dat ook mogen krijgen als ze willen samensmelten", zegt schepen Mathias Van de Walle (CD&V).

Dubbele subsidies

De verenigingen die met elkaar willen fuseren, krijgen daarvoor 3 jaar lang dubbele subsidies. "Stel nu dat je twee afzonderlijke verenigingen hebt die veel gemeenschappelijk hebben en beide 1.500 euro subsidie ontvangen. Dan worden hun subsidies bij elkaar opgeteld én verdubbeld. Dat komt dan dus op 6.000 euro", legt de schepen uit.

Verenigingen moeten wel aantonen dat ze daadwerkelijk fuseren en niet alleen in naam. Zo moeten ze onder meer alle activiteiten samen organiseren. "Ook voor ons als gemeente is dit interessant, want zo moeten we minder investeren in infrastructuur." Er zijn ongeveer 300 erkende verenigingen in Aalter.  

Meest gelezen