Na (bewuste) jarenlange pauze brengt superster Adele een nieuw nummer uit: "Publiek zit écht op haar te wachten"

“Easy on me”: met die nieuwe single doorbreekt zangeres Adele (33) vandaag de muzikale stilte. Op 19 november komt haar vierde album, “30” uit, 6 jaar na succesplaat “25”. Na stemproblemen, een scheiding en een metamorfose treedt de Britse superster weer volop in de spotlights. Wat mogen we verwachten van haar nieuwe muziek? En zal Adele na die lange pauze de draad als wereldster weer vlot oppikken? 

1) Kiest Adele voor een stijlbreuk, of houdt ze vast aan haar succesformule?

Meeslepende nummers over hartzeer: daarvan heeft Adele haar handelsmerk gemaakt. Hoe haar nieuwe muziek zal klinken, weet niemand, maar in haar eerste interview in járen met de Britse en Amerikaanse Vogue heeft ze verteld dat haar vierde album “30” gaat over haar echtscheiding. Adele wil haar zoontje Angelo (9) graag via haar muziek uitleggen hoe het zover is gekomen.  

De titel “30” verwijst naar de leeftijd “waarop mijn leven uit elkaar is gevallen”, aldus de intussen 33-jarige zangeres, die bijzonder trots is op de teksten van haar nieuwe nummers waarmee ze “klaar is om mijn deel van het verhaal te vertellen”, zo klinkt het in Vogue. Eerder bracht Adele al de platen "19", "21" en "25" uit: allemaal verwijzingen naar haar leeftijd bij de release.

Bekijk en beluister hier het nieuwe nummer van Adele:

Het eerste fragment van nieuwe single “Easy on me” doet vermoeden dat Adele haar sterktes opnieuw omarmt. “Hopelijk doet Adele opnieuw waar ze goed in is: uitpakken met meeslepende muziek en haar gouden stem, als het even kan met een mooie mix van ballads en meer up-tempo nummers zoals "Rolling in the deep" destijds”, zegt MNM-dj Laura Govaerts daarover. 

Hopelijk doet Adele waar ze goed in is: uitpakken met meeslepende muziek en haar gouden stem.

Laura Govaerts, MNM-dj

Het MNM-publiek reageerde bijzonder enthousiast, toen die flard nieuwe Adele-muziek voor het eerst op de radio te horen was. “Sinds eind 2020 zijn er al geruchten dat Adele met iets nieuws zou komen, dus ondertussen zit iedereen op het puntje van zijn stoel. En Adele pakt het slim aan. Door in haar platentitels te verwijzen naar de leeftijden “19”, “21”, “25” en nu “30” - mijlpalen die voor iédereen cruciaal zijn - geeft ze ons het gevoel dat we als bevoorrechte getuigen haar leven mee mogen volgen", aldus Laura Govaerts (MNM).

2) Waarom keert Adele terug?

Simpel: Adele is nog maar 33 en artiest in hart en nieren: ze heeft haar muzikale pensioen tot nu toe nooit overwogen. Ze vindt als tiener niet toevallig pas haar draai wanneer ze op haar 14e naar de befaamde Brit School kan, waar ook zangeressen Amy Winehouse en Jessie J afgestudeerd zijn. 

Groot nadeel als soloartiest na haar wereldwijde doorbraak: de immense druk waaraan zij en zij alleen blootgesteld wordt. En dat ondanks haar sterktes: een indrukwekkende stem, en indringende teksten die ergens over gaan. “Ik moet mezelf klaarstomen om opnieuw bekend te zijn”, geeft Adele toe in Vogue. 

Ik moet mezelf klaarstomen om opnieuw bekend te zijn.

Dé hamvraag: komt er naast die nieuwe muziek ook een tournee? In het verleden liet Adele verstaan dat ze daar niet zo happig op was, maar de geruchtenmolen draait volop. Ook al heeft de zangeres volgens de Britse krant The Sun jaren geleden het bedrijf waar ze haar inkomsten van optredens in onderbracht (Remedy Touring LLP) laten opdoeken. Voor het geld moet Adele het in elk geval niet doen: haar vermogen wordt geschat op 190 miljoen dollar.  

“Op tournee gaan met nieuw materiaal: dat is voor artiesten het meest logische om te doen, dus ik hoop dat Adele dat ook van plan is. Ze zal pas nieuwe muziek uitbrengen, wanneer ze zich weer klaar voelt om op te treden. Anders zou ze gewacht hebben, ondanks de immense druk om met iets nieuws te komen”, zegt Laura Govaerts van MNM daarover. “Ze is toch al 33 jaar, en geen 30 meer zoals de titel van die nieuwe plaat.”

Een cijfer om van te duizelen: de videoclip van "Hello", de eerste single uit Adeles vorige plaat "25" is op YouTube bijna 3 miljard (!) keer bekeken:

3) Kan Adele na zo'n lange pauze de draad als wereldster gewoon oppikken?

“Easy on me” is de eerste single van Adele sinds succesplaat “25” uit 2015. Na haar wereldtournee in 2016 en 2017 – met 3 uitverkochte Sportpaleizen, en haar eerste shows in Australië en Nieuw-Zeeland – drukte Adele bewust de pauzeknop in. Het tourleven eiste zijn tol, met stemproblemen tot gevolg. En ook de combinatie van optreden met een gezinsleven begon door te wegen.

Privé heeft Adele een woelige periode achter de rug. Ze trouwde met én scheidde van ondernemer Simon Konecki (47), de vader van haar zoon Angelo. Hun echtscheiding is pas begin 2021 officieel afgerond. Het koppel slaagde er wonderwel in om die zaak uit de pers te houden. Er zijn dus weinig details bekend. 

Adele en Simon hebben co-ouderschap over hun zoon, en wonen daarom vlak bij elkaar in Los Angeles. Recent heeft de zangeres haar nieuwe relatie met sportmanager Rich Paul (39) Instagramofficial gemaakt. (zie de derde foto in onderstaande post) 

Waar ook niet naast te kijken valt, is de spectaculaire metamorfose van Adele. Bergen artikels zijn er geschreven over haar immense gewichtsverlies: naar schatting 45kg in twee jaar tijd. Haar dieet en sportschema’s zijn voer voor speculatie, maar ook striemende kritiek in de roddelpers. Want verloochent ze zichzelf op die manier niet, als rolmodel voor vrouwen met een maatje meer?

Zelf is Adele jarenlang volledig uit de spotlights verdwenen, op enkele Instagramfoto’s na. "Het ergste aan de hele situatie is dat de meest gemene dingen gezegd werden door andere vrouwen, over míjn lichaam. Visueel representeer ik veel vrouwen, maar ik ben nog steeds dezelfde persoon die ik altijd was”, reageert ze in modemagazine Vogue.  

Stof genoeg in Adeles privéleven om nieuwe nummers over te maken dus, maar die langverwachte plaat komt er in een (muziek-)wereld die er anno 2021 heel anders uitziet dan in 2015. Streamingdiensten zijn definitief doorgebroken, ten nadele van de klassieke muziekverkoop, en TikTok-filmpjes met ludieke dansjes zijn voor veel artiesten dé manier geworden om te scoren. 

Uit de eerste cijfers lijkt het alvast dat Adele opnieuw een hit te pakken heeft. Amper zes uur na de release is haar nieuwe single al meer dan 10 miljoen keer bekeken op YouTube. 

"Kwaliteit is altijd het belangrijkste in muziek, los van hoeveel tijd er tussen de release van platen zit. En in het geval van Adele zullen fans altijd klaarstaan om haar weer te omarmen", zegt Ilse Liebens van Radio 1 daarover.  “Adele is een wereldster: bij iemand met haar status springt het publiek op álles wat ze doet", bevestigt Laura Govaerts van MNM. 

Kwaliteit is altijd het belangrijkste in muziek, los van hoeveel tijd er tussen de release van verschillende platen zit.

Ilse Liebens (Radio 1)

"TikTok is zó vluchtig, en Adele helemaal niet: dat is net een interessant contrast. Het publiek houdt van haar omdat ze op haar kunnen rekenen. Adele staat voor kwaliteit. Tegelijk is ze mysterieus en doet ze haar publiek naar haar verlangen met haar boodschap:"hier ben ik weer, en ik doe het op mijn manier"”, aldus Govaerts.

Al gooien niet alle artiesten het over dezelfde mysterieuze boeg. “Zangeressen Ariana Grande en Taylor Swift hebben net véél nieuwe muziek uitgebracht op korte tijd. Het lijkt steeds sneller te moeten gaan in de muziekindustrie, dus het is positief dat artiesten zélf durven kiezen voor een pauze."

"Want het artiestenleven is niet gebalanceerd: ze moeten soms álles geven aan pers en publiek, dan begrijp ik dat daar periodes van “niets” tegenover staan. Maar als je Adele bent, is dat geen probleem, integendeel", besluit Laura Govaerts (MNM).

Op 19 november brengt Adele haar vierde plaat "30" uit, zo maakte ze bekend via Instagram. Dan weten we welke (nieuwe) muzikale wegen de zangeres bewandelt.

Meest gelezen