N-VA-voorzitter Bart De Wever scherp voor akkoord-De Croo: "Deze begroting is anekdotisch en op lucht gebaseerd" 

"De begroting is anekdotisch en gebaseerd op lucht." N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft weinig goede woorden over het begrotingsakkoord dat de federale regering afgelopen nacht bereikte. "Er zijn geen hervormingen ten voordele van mensen die werken."

Toen de eerste beslissingen over het begrotingsakkoord gisterenavond binnensijpelden, was het op Twitter al duidelijk dat Bart De Wever een koele minnaar van de beslissingen was. "De werkende middenklasse mag betalen voor inactiviteit die wordt beloond in plaats van aangepakt" en "we gaan verder richting het grootste begrotingstekort van de EU."

Nu het akkoord ook definitief voorgesteld is, klinkt De Wever nog altijd even scherp. "Deze begroting is anekdotisch en gebaseerd op lucht", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Beluister hier wat Bart De Wever (N-VA) van het begrotingsakkoord vindt:

"We stevenen af op het grootste structurele tekort van de hele EU", herhaalt hij. En hoewel het akkoord 2,4 miljard bespaart in plaats van de voorziene 2 miljard, vraagt De Wever zich af of dat zal volstaan. "We zijn de zieke man in Europa en dat maakt ons kwetsbaar bij volgende schokken."

Bovendien, zo vindt hij, is het de werkende middenklasse die de factuur zal moeten betalen. "Er zijn vandaag geen hervormingen ten voordele van mensen die werken. De inactieven zijn de grote winnaars. Hoe moet daar dan jobgroei uitkomen? Men moet naar 80 procent werkzaamheidsgraad om onze schulden onder controle te krijgen, onze welvaartsstaat te stutten en de sociale zekerheid betaalbaar te houden, maar ik zie geen enkele maatregel die daar deze legislatuur zal toe bijdragen." Als voorbeeld geeft hij de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. "Daar is heel Vlaanderen voor, want we hebben in de e-commerce al veel jobs verloren aan Nederland. Wel, als de Franstaligen niet 's nachts willen werken, voer het dan in voor Vlaanderen", betoogt hij. Het rondetafelgesprek waar daarover nu gediscussieerd zal worden, vindt hij een maat voor niks.

Er zijn vandaag geen hervormingen ten voordele van mensen die werken

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bij het sociaal tarief dat verlengd wordt - en dat voor twee miljoen Belgen zou nodig zijn - vraagt De Wever zich af "wat er met de andere 8 miljoen Belgen moet gebeuren". "Die worden drie keer geschoren: je eigen factuur stijgt, je moet meer betalen voor de sociale bijdragen en je moet nog eens betalen voor die cheque van 80 euro. En wat krijg je in de plaats? Een korting van 1,5 euro per maand. Je moet de mensen niet uitlachen."

Het akkoord houdt volgens De Wever ook geen rekening met de inflatie en zegt niets over het energiedossier (of de kerncentrales al dan niet moeten sluiten). 

Kortom, zo besluit hij: "De Vlaamse regering heeft één nacht vergaderd en is op weg naar een evenwicht. Hier zien we theatrale toestanden en ambras en krijgen we vooral belastingen."

Hier zien we theatrale toestanden en ambras en krijgen we vooral belastingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bij de State of the union van premier De Croo vanmiddag liep N-VA uit onvrede uit de zaal, omdat de verklaring voor het parlement later kwam dan de persconferentie. "Ik kan mijn parlementsleden begrijpen", klinkt het bij De Wever. "Het is stilaan genoeg." En, hoewel dat in 2016 ook gebeurde, vindt De Wever dat dat toen andere omstandigheden waren. "Normaal doe je dat niet."

Bekijk hier nog eens hoe de N-VA-parlementsleden weglopen uit het parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen