Burgemeester Michel Doomst van Gooik stopt ermee na 33 jaar: "Een beslissing van het verstand en niet van het hart" 

In januari 2022 stopt Michel Doomst als burgemeester van Gooik. Doomst is dan 33 jaar burgemeester voor de partij CD&V. Daarmee is hij de langst zittende, nog actieve burgemeester van Vlaanderen. Hij geeft zijn sjerp door aan zijn eerste schepen Simon De Boeck. 

"Het is eerder een beslissing van het verstand dan van het hart", vertelt Michel Doomst. "Maar na 33 jaar burgemeesterschap is het tijd om eens na te denken over de toekomst. Bij de vorige verkiezingen heb ik al getwijfeld of ik zou meedoen of niet, maar we hebben het toen goed gedaan met de partij. En toen is achter de schermen afgesproken dat we na drie jaar van deze legislatuur de wissel van de sjerp grondig zouden overwegen."

De gemeente kwam altijd op de eerste plaats, het is nu tijd voor mijn familie

Burgemeester Michel Doomst

Michel Doomst is 67 jaar, hij is de langst zittende actieve burgemeester maar niet de oudste, denk maar aan Louis Tobback die stopte als burgemeester van Leuven op zijn 80ste. "Ik vind dat je niet te lang mag vasthouden aan die functie", zegt Doomst. "En bovendien is het toch een hele opgave voor het gezin, mijn kinderen en kleinkinderen. Het was altijd de gemeente die op de eerste plaats kwam en het is tijd om dat te compenseren. Er moet meer ruimte komen voor mijn familie."

In januari 2022 zet de Gooikse burgemeester er definitief een punt achter, hoewel hij zijn job nog altijd heel graag doet. "Het gemeentehuis is mijn tweede thuis", vertelt Doomst. "Ik werk 7 dagen op 7, ook tijdens het weekend en mijn gsm staat permanent aan. Ik spring 's morgens nog altijd verend uit mijn bed voor de job. Sommigen zeggen me dat ik nog altijd schepen kan blijven, maar dat ga ik niet doen. Dan zou ik teveel een schoonvader zijn en dat wil ik niet."

Dorpsstraat in plaats van Wetstraat

Doomst was ook enkele jaren Vlaams Parlementslid, maar hij is nooit minister geworden. "Ik zou me voor een ministerpost wel gesmeten hebben en ik denk ook dat ik voldoende ervaring had om dat te doen. Maar ze wisten in de Wetstraat dat ik altijd voor de Dorpsstraat zou kiezen. Als er een vergadering was in de Wetstraat en op hetzelfde moment in Gooik, dan koos ik voor mijn eigen gemeente. En misschien heb ik daar mijn kansen 'vergooikd'." 

Meest gelezen