imago images/Sven Simon

CureVac stopt met ontwikkeling coronavaccin

Het Duitse biotechbedrijf CureVac stopt met de ontwikkeling van zijn eerste kandidaatvaccin tegen het coronavirus en verlegt de focus naar een vaccin van "de tweede generatie". Het bedrijf trekt ook zijn eerste kandidaatvaccin CVnCoV terug uit het goedkeuringsproces van de Europese geneesmiddelenagentschap.

Het Duitse biotechbedrijf CureVac stopt met de ontwikkeling van zijn coronavaccin CVnCoV en gaat zich meer toeleggen op zijn coronavaccin van de "tweede generatie", dat het bedrijf ontwikkelt samen met het Britse farmabedrijf GlaxoSmithkline (GSK).

Vaccins worden niet meer gekocht

Als een direct gevolg van de beslissing vervalt ook het aankoopakkoord met de Europese Commissie voor 450 miljoen doses van CVnCoV, waarvan 2,9 miljoen voor België. 

Curevac zegt nog te bekijken of het de engagementen voor het eerste vaccin, kan overhevelen naar de kandidaatvaccins van de tweede generatie. CureVac zegt dan ook in contact te blijven met de Europese Commissie. CVnCoV werkt op dezelfde manier als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Bij CureVac bleek het middel echter veel minder bescherming te bieden. Het was voor minder dan 50 procent effectief in het voorkomen van ziekte, terwijl dit bij Pfizer/BioNTech en Moderna rond de 90 procent ligt.

CureVac en GSK versterkten hun samenwerking en investeren meer middelen en experten om de ontwikkeling en productie van het tweedegeneratieprogramma te versnellen, klinkt het nog. Ze verwachten dat de komende maanden de klinische ontwikkeling kan starten en ze mikken op een marktgoedkeuring in 2022. Voorlopige resultaten tonen volgens CureVac al het "sterke potentieel" van het tweedegeneratievaccin (CV2CoV, ook een mRNA-vaccin) aan, vergeleken met het eerste vaccin CVnCoV. Bij dieren zou het vermogen om de aanmaak van antilichamen te stimuleren, zo'n 10 keer hoger liggen.

"We willen het verschil maken"

De topman van CureVac, Franz-Herner Haas, stelt in het persbericht dat het bedrijf een verschil wil maken met een veilig en werkzaam vaccin. "Dit doel is niet veranderd, maar de vereisten om het virus en de opkomende varianten efficiënt aan te pakken, zijn veranderd." De beslissing om de focus te leggen op het mRNA-kandidaatvaccin van de tweede generatie, weerspiegelt "verwachte veranderingen in de noden van de volksgezondheid, die onze tweede generatie mogelijk kan aanpakken", klinkt het. 

De COVID-samenwerking tussen CureVac en GSK bouwt voort op een bestaand partnerschap op het vlak van mRNA-technologie dat beide bedrijven in juli 2020 zijn aangegaan. De gezamenlijke ontwikkeling is gericht op verbeterde mRNA-vaccins van de tweede generatie, die het potentieel hebben verschillende COVID-19-varianten aan te pakken, zich te richten op verschillende ziektes in een combinatiedosis en betere vormen van inentingen te bieden.

Meest gelezen