Unsplash

Dierenvoedselbank in Turnhout moet na een half jaar sluiten: "Mensen reageren erg emotioneel"

De dierenvoedselbank in Turnhout houdt er na een half jaar mee op. Elke week kwamen gemiddeld 21 gezinnen langs om voedsel te halen voor zo'n 50 tot 60 huisdieren, maar de kosten daarvoor zijn te hoog geworden. "Het is onmogelijk om de voedselbank draaiende te houden zonder steun van de stad", zegt Luc Debondt van initiatiefnemer vzw S.M.I.T.

De dierenvoedselbank was een initiatief van vzw S.M.I.T., die steun kreeg van oppositiepartij T.I.M. Bij het opstarten van de voedselbank hadden zij financiële steun gevraagd aan het stadsbestuur, maar de stad is daar toen niet op ingegaan. Een half jaar lang kon de vzw toch nog gezinnen uit de nood helpen dankzij giften van dierenwinkels. Nu er minder giften binnenkomen, blijkt de steun van de stad opnieuw nodig.

"Met een budget van 2.300 euro per jaar zouden we het project terug kunnen opstarten. We hebben de vraag daarom opnieuw gesteld aan de schepen voor Dierenwelzijn, maar we hebben nog geen antwoord gekregen", zegt Luc Debondt van vzw S.M.I.T. 

Mensen sloegen in paniek toen we het nieuws aan hen vertelden, omdat ze nu puur van hun eigen budget voedsel moeten kopen voor hun huisdieren

Luc Debondt van vzw S.M.I.T.

Voorlopig zijn de laatste voedselpakketten voor huisdieren in Turnhout dus uitgedeeld. "De mensen sloegen in paniek toen we dat nieuws aan hen vertelden. Ze reageerden erg emotioneel, omdat ze nu puur van hun eigen budget voedsel moeten voorzien voor hun dieren. Dat budget hebben ze nodig om voedsel voor zichzelf te kopen", vertelt Debondt. 

De initiatiefnemers hopen dat er toch nog antwoord komt van het stadsbestuur, omdat er in de stad Turnhout een grote nood zou zijn aan de dierenvoedselbank. Schepen Els Baeten (N-VA) heeft ons intussen laten weten dat ze de vraag momenteel aan het bekijken is.

Meest gelezen