Diest wil een standbeeld voor straatveger Renéke: "Zijn overlijden heeft veel losgemaakt"

Inwoners van Diest willen een standbeeld voor straatveger René Pauwels die vorige vrijdag is overleden. Renéke zoals iedereen hem noemde, was een geliefd figuur in Diest. Hij was stadsarbeider en reed iedere dag met zijn poetskar door de stad om alles proper te houden. De Facebookgroep 'Diest uw stad' is begonnen met een geldinzameling om een standbeeld te kunnen bekostigen.

"Renéke was een stadsarbeider die de stad proper maakte", vertelt Marc Smets van de Facebrookgroep 'Diest uw stad'. "Hij reed overal rond in Diest. Je mocht aan hem vragen wat je wou, als je hem signaleerde dat er ergens afval lag, kwam hij dat meteen opruimen. Hij was altijd vriendelijk en zei altijd goeiedag. Iedereen kende Renéke ook, maar écht iedereen. Drie jaar geleden is hij dan met pensioen gegaan en vorige vrijdag is hij overleden. Hij heeft dus maar drie jaar van zijn pensioen kunnen genieten."

Het standbeeld is voor alle stadsarbeiders want zij verdienen allemaal respect

Marc Smets

"Het overlijden van René heeft veel losgemaakt bij de inwoners van Diest", gaat Smets verder. "De mensen vinden dat hij een standbeeld verdient en dus gaan we dat proberen te realiseren. De Diestenaar wil een beeld van Renéke met zijn kar op de Markt van Diest zien staan. Ik vind dat fijn, niet alleen voor René maar voor alle stadsarbeiders want zij verdienen allemaal respect voor wat ze doen." 

Geldinzameling

Ondertussen is de Facebookgroep 'Diest uw stad' begonnen met een geldinzameling om het standbeeld te bekostigen. "We hebben in Diest een kunstenaar die beelden maakt voor de stad", zegt Smets.  "Ik heb hem gecontacteerd, maar zo een beeld kost toch wel wat. We hebben 13.000 volgers, dus als die elk vier euro zouden geven, hebben we al een pak geld. En verder hopen we op enkele grote sponsors."

Meest gelezen