rtv

Extra oppassen voor everzwijnen op de weg in Mol: "Oogstmachines jagen de dieren op"

In Mol verschijnen er meer everzwijnen op straat nu de maïsoogst is begonnen. Landbouwers schrikken de dieren op met hun machines waardoor ze soms zomaar de baan oversteken. De gemeente vraagt automobilisten extra voorzichtig te zijn. 

In de uitgestrekte bossen van Postel, een gehucht in Mol, leven al langer veel everzwijnen. Af en toe steken ze ook de weg over en dat kan leiden tot zware ongevallen. Zeker in oktober en november, wanneer landbouwers beginnen aan de maïsoogst, gebeurt dat nog vaker.

De gemeente Mol waarschuwt daarom automobilisten om extra op te letten voor overstekende everzwijnen. "Met het afrijden van de maïs kunnen landbouwers de everzwijnen opjagen, die dan de baan oprennen", vertelt schepen van landbouw Lieve Heurckmans op RTV. 

De everzwijnen zwemmen al het kanaal over en komen zo in andere gehuchten van Mol terecht

"Bovendien zijn de everzwijnen hun leefgebied aan het uitbreiden. Ze komen nu ook tevoorschijn in andere gehuchten van Mol, waar ze eigenlijk niet mogen komen. We weten zo al dat ze het kanaal over geraken door te zwemmen. De dieren worden daarom goed onder controle gehouden, door de jacht bijvoorbeeld", aldus de schepen. De gemeente vraagt ook aan inwoners om iets te laten weten als ze buiten Postel everzwijnen of sporen ervan zien. Dat kan via de website van de gemeente.

Meest gelezen