#fairpayvoorartiesten: Belgische acteurs willen beter betaald worden door streamingdiensten als Netflix en Streamz

Verschillende Belgische acteurs lanceren een campagne omdat ze beter betaald willen worden door streamingplatformen zoals Netflix en Streamz. Onder de hashtag #fairpayvoorartiesten starten ze een online petitie. Ze willen dat een Europese richtlijn ui t 2019 eindelijk wordt uitgevoerd, zodat ook zij behoorlijk vergoed worden voor producties die op grote platformen gestreamd worden.

Een eerlijke en proportionele vergoeding voor hun werk, dat is wat Belgische artiesten vragen met de actie "#fairpayvoorartiesten". Grote online platformen betalen artiesten op dit moment niet in verhouding tot de inkomsten die ze krijgen uit muziek- en audiovisuele streamingdiensten.

Dat zegt PlayRight, de vennootschap die instaat voor het beheer van artiestenrechten in België: "Voor een acteur die meespeelt in een film, maakt het bijvoorbeeld geen verschil of die film 100 of 100.000 keer wordt gestreamd." Terwijl de inkomsten voor de onlineplatformen stijgen, heeft dat geen enkele invloed op hun vergoeding. Artiesten Michaël Pas, Roel Vanderstukken en Marleen Merckx scharen zich achter de actie.

Het wordt tijd dat we een graantje meepikken, dat we delen in de koek.

Michaël Pas, acteursgilde

Die platformen worden steeds populairder. Tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld hebben mensen massaal gestreamd, maar acteurs en actrices hebben daar weinig of niets aan. 

“Het wordt tijd, vinden we, dat we een graantje meepikken, dat we delen in de koek." zegt Michaël Pas van de acteursgilde aan het VRT-radionieuws. "Want er wordt heel veel geld mee verdiend. Maar ja de zwakste schakel daarin – de creatieve schakel – namelijk de uitvoerende artiesten, die ontbreken daarin."

"Europa heeft een richtlijn uitgevaardigd in 2019 die eigenlijk al twee jaar lang zou moeten zijn ingevoerd. Een richtlijn die er dus voor moet zorgen dat ook uitvoerende kunstenaars verdienen aan de exploitatie van hun werk."

De vergoeding zou vast moeten liggen in het systeem van de zogenoemde "artistieke naburige rechten", klinkt het bij PlayRight. Als de opname verspreid, uitgezonden of gekopieerd wordt, heeft de artiest recht op een evenredige vergoeding. Toch verloopt dit in de praktijk niet vaak zo.

Met een online petitie wil de organisatie een duidelijk signaal te geven aan beleidsmakers. In het najaar komt het thema op de agenda van het federale parlement. Na de goedkeuring van Europa in 2019, was België verondersteld om de richtlijnen over auteursrecht  om te zetten in zijn wetgeving. PlayRight volgt het implementatieproces op en hoopt dat dit voor een eerlijke artiestenvergoeding zal zorgen.

Meest gelezen