Parlementair onderzoeksrapport: "Falend coronabeleid Britse regering leidde tot hoger dodental"

De Britse corona-aanpak bij het begin van de epidemie is "een van de grootste volksgezondheidsdebacles" uit de Britse geschiedenis. Tot die conclusie komen twee parlementaire commissies in een onderzoeksrapport dat vandaag gepubliceerd wordt. Het kabinet en de adviserende wetenschappers hebben een "fatalistische" lijn gevolgd, die volgens de onderzoekers tot een hoger dodental heeft geleid.

Onder andere de trage invoering van de eerste lockdown was volgens het rapport een kwalijke fout, die door "het groepsdenken" binnen de regering niet werd gecorrigeerd. Ook tekortkomingen bij het testen en het bron- en contactonderzoek hebben de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk alleen maar verergerd. Daardoor deed het VK het "aanzienlijk slechter" dan andere landen, schrijft The Guardian.

Het onderzoek werd geleid door de conservatieve politici Jeremy Hunt en Greg Clark, beiden oud-ministers. Zij stellen dat de coronacrisis "grote tekortkomingen in het overheidsapparaat" aan het licht heeft gebracht. Zo waren overheidsinstellingen niet in staat cruciale informatie met elkaar te delen, was er een gebrek aan transparantie en zijn internationale experts onvoldoende geraadpleegd.

Premier Boris Johnson kondigde voor het eerst een lockdown af op 23 maart 2020. Dat was twee maanden nadat Britse regeringsadviseurs voor het eerst bijeengekomen waren over de coronacrisis. Volgens de onderzoekers was die "langzame en geleidelijke" aanpak bewust gekozen. "Het is nu duidelijk dat dit het verkeerde beleid was" en dat het aanvankelijk tot een hoger dodental leidde dan wanneer de regering tijdig en doortastend had ingegrepen.

Over "de snelle ontwikkeling, goedkeuring en levering van vaccins" in het Verenigd Koninkrijk zijn de onderzoekers nog het meest te spreken. "De Britse reactie, met de noemenswaardige uitzondering van de ontwikkeling en inzet van vaccins, was voor het grootste deel te reactief in plaats van anticiperend."

Voor het onderzoek hebben de parlementaire commissies meer dan vijftig belangrijke getuigen ondervraagd, onder wie de Britse oud-minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Het Verenigd Koninkrijk is zwaar getroffen door het coronavirus, met tot nog toe meer dan 138.000 coronadoden.

Verenigd Koninkrijk versus België

Sinds het begin van de epidemie zijn in het Verenigd Koninkrijk meer dan 8,2 miljoen besmettingen op 67,22 miljoen inwoners vastgesteld. In ons land waren dat er meer dan 1, 2 miljoen op 11,56 miljoen inwoners.

In het VK stierven meer dan 138.000 mensen die besmet waren met het coronavirus. Dat zijn er 210 per 100.000 inwoners*. In ons land stierven tot nog toe bijna 25.700 mensen, of 222 per 100.000 inwoners. Maar wetenschappers zijn het erover eens dat de dodencijfers in het Verenigd Koninkrijk een grove onderschatting zijn. 

*Het dodental per 100.000 inwoners wordt wereldwijd als de meest nauwkeurige maatstaf gebruikt om de coronacijfers in landen te vergelijken, maar ook dat is niet altijd een sluitende vergelijking. In sommige landen is de bevolkingsdichtheid bijvoorbeeld veel groter dan in andere landen, mensen leven dichter op elkaar en dan gaat het virus dus makkelijker rond. 

Meest gelezen