Fatinha Ramos

Fatinha Ramos wint World Illustration Award met tekening over zelfdoding

De Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos wint met een pakkende tekening die je dubbel kan interpreteren, vanuit het standpunt van iemand die afscheid neemt of van iemand die achterblijft na een zelfdoding.

In augustus 2020 publiceerde het populaire Amerikaanse wetenschapsmagazine Scientific American een artikel over de zelfdodingscijfers die al twee decennia de hoogte ingaan in Amerika. De Belgisch-Portugese Fatinha Ramos maakte er de beklijvende tekening “The other US epidemic” bij. "De illustratie gaat over zelfdoding, ook aan de andere kant van de oceaan een onderbelichte epidemie”, zegt Ramos. 

Vanuit het standpunt van wie afscheid neemt of van wie achterblijft

“Ik wilde vooral de enorme emotionele impact van zelfdoding vatten met mijn tekening. Je kan de illustratie op twee verschillende manieren interpreteren: vanuit het standpunt van de persoon die afscheid neemt, of vanuit het standpunt van de persoon die achterblijft.”

Fatinha Ramos wint er de World Illustration Award mee in de categorie "Professional Editorial".  Met de affiche die ze maakte voor de Voorleesweek haalde ze ook nog eens de shortlist. De World Illustration Awards zijn Brits-Amerikaanse prijzen die al 45 jaar worden uitgereikt.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Een stem geven aan wie gehoord moet worden

Het werk van Fatinha Ramos (°1977)  is vaak surrealistisch van inslag met een sterke emotionele betekenis. “Ik wil altijd een snaar raken bij de mensen die mijn illustraties bekijken. Ik kaart geregeld belangrijke maatschappelijke vraagstukken aan: seksisme, racisme, de opwarming van de aarde. Ik heb altijd al geloofd dat illustraties een bijzonder doeltreffend instrument kunnen zijn om een stem te geven aan diegenen die gehoord moeten worden. Dat is precies wat ik met "The other US epidemic" wilde doen: met één beeld onder het vel van de lezer/kijker kruipen.”

Ramos begon te tekenen toen ze jaren aan een ziekenhuisbed gekluisterd was. Ze studeerde grafisch design in Porto, volgde de liefde naar Antwerpen en werkte 12 jaar als grafisch ontwerper. Daarna werd ze fulltime illustrator, onder meer voor kinderboeken. Maar ze tekent ook affiches en muurschilderingen, bijvoorbeeld op het stadhuis van Antwerpen dat gerenoveerd wordt.  

Fatinha Ramos sleepte al verschillende internationale prijzen in de wacht. Bijvoorbeeld al twee keer een Global Illustration Award op de boekenbeurs van Frankfurt, onder meer voor een kinderboek over kunstenares Sonia Delaunay, uitgegeven door het MoMA in New York.

Bekijk hier een reportage over Fatinha Ramos (Culture Club, Canvas, 19 april 2018):

Videospeler inladen...

Meest gelezen