Frankrijk gaat 30 miljard euro investeren in kernenergie en hernieuwbare energiebronnen

Frankrijk gaat de komende jaren 30 miljard euro investeren in onder meer kernenergie en hernieuwbare energiebronnen. President Emmanuel Macron heeft een toekomstplan voorgesteld om het land tegen 2030 duurzamer en concurrentiëler te maken. Frankrijk moet opnieuw in een "opwaartse spiraal" terechtkomen.

"Innoveren, produceren, exporteren, en zo het sociale model financieren en duurzaam maken". Dat hoopt president Emmanuel Macron met het toekomstplan "Frankrijk 2030" te bereiken. De komende jaren moet 30 miljard euro worden geïnvesteerd in onder meer kernenergie en hernieuwbare energiebronnen, elektrische wagens, halfgeleiders en robotica.

Eén miljard euro zal tegen 2030 geïnvesteerd worden in kernenergie. Het plan is om kleine modulaire kernreactoren te ontwikkelen die weinig afval produceren. De kleine modulaire reactoren moeten ook helpen om de industriële productie in het land op te drijven. 

Dergelijke reactoren, ook bekend als SMR's, zijn veiliger en goedkoper, zegt Macron. "De veiligheid verbeteren en de kosten verlagen blijft hoe dan ook een absolute prioriteit", zegt de president.

Daarnaast wil Frankrijk in zijn energiebeleid inzetten op groene waterstof. Vooral in de staal-, cement- en chemische productiesector kan dit worden aangewend ter vervanging van fossiele brandstoffen. Ook voor de aandrijving van vrachtwagens, bussen, treinen en vliegtuigen zal groene waterstof worden ingezet. "We moeten massaal investeren om de industrie koolstofvrij te maken", zegt Macron.

Niet het eerste investeringsplan

Frankrijk heeft in zijn recente geschiedenis al verschillende grote investeringsplannen opgezet die als doel hadden de industriële sector te laten heropleven. Na de financiële crisis had toenmalig president Nicolas Sarkozy een investeringsprogramma van 35 miljard euro gelanceerd, dat later nog drie keer werd aangevuld. 

Ondanks die plannen is het aandeel van de industrie binnen de Franse economie zo goed als onophoudelijk blijven dalen. Macron benadrukt dat zijn plan anders is, omdat het minder vertrouwt op de traditionele industriële bedrijven.

"Ons eerste doel is om tegen 2030 in Frankrijk kleine, vernieuwende kernreactoren te ontwikkelen met een beter beheer van het kernafval", zegt Macron:

Videospeler inladen...

Kernafval

"Zulke kleine kernreactoren hebben een heleboel voordelen ten opzichte van de huidige grote reactoren", stelt kernfysicus Nathal Severijns van de KU Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De kleine reactoren produceren typisch 200 tot 300 megawatt terwijl de grote 1.000 tot 1.500 megawatt produceren. Ze zijn dus veel kleiner, er zitten minder componenten in en ze zijn veiliger dan de huidige generatie reactoren die we gebruiken. Ze zijn ook veel flexibeler."

"Er zijn verschillende versies die door verschillende landen worden ontwikkeld. Een versie is in staat om het gebruikte uranium van andere reactoren, dat we kernafval noemen, te gebruiken om elektriciteit te produceren. Zo kunnen we het probleem van kernafval oplossen."

Kostprijs

"Er zijn tot nu toe alleen maar schattingen over de kostprijs van zo'n kleine kernreactor. Op dit moment liggen de ontwerpen op tafel. Er zijn al twee reactoren waarvan het veiligheidsconcept is goedgekeurd, in Canada en de VS. De bouw daarvan start ongeveer nu. China heeft er al een, een kleine testreactor. Rusland ook, op een schip. De kostprijs kan een factor twee tot misschien wel vier goedkoper per megawatt zijn dan grote reactoren."

"Om een eerste versie van zo'n kleine reactor te bouwen, wordt de tijd geschat op vier tot vijf jaar. De tweede versie bouwen zou drie tot vier jaar duren. De huidige reactoren hebben een bouwtijd van zes tot tien jaar. Met kleine reactoren kan je als het ware in serieproductie gaan. Er is meer standardisatie mogelijk wat ook de kostprijs en de betrouwbaarheid ten goede komt."

België heeft nog geen interesse in kleine kernreactoren getoond. "Het is weinig aantrekkelijk voor de industrie om erin te investeren zolang België de wet van 2003 strak uitvoert en stopt met kernenergie. Tegelijk hebben we enorm veel knowhow in huis. Als er een politieke beslissing komt, dan zullen er ook investeringen zijn."

Meest gelezen