foto: Radio 2

Hasselt krijgt prikkelarm jeugdhuis en naschoolse opvang voor kinderen met zware vorm van autisme 

In Runkst (Hasselt) komt er een nieuw jeugdcentrum voor verschillende jeugdverenigingen, waaronder ook een prikkelarm jeugdhuis. Ook de nieuwe scouts en Arktos krijgen er een plekje. 

Vandaag werd in de Bakkerslaan de eerste steen gelegd van het nieuwe jeugdcentrum in Runkst. De oude gebouwen waren versleten en worden vervangen door een energiezuinige nieuwbouw met een groene speelzone.

Opvang voor kinderen met autisme

Bijzonder is dat het nieuwe jeugdcentrum in Runkst ook onderdak zal bieden aan vzw Autisme Leeft, de vereniging voor kinderen en jongeren met autisme. Zo zal er naschoolse opvang zijn voor kinderen met een zware vorm van autisme. "Er is veel vraag naar zo'n opvang, en er is een groot tekort aan", zegt Marleen Bloemen van Autisme Leeft. "Die jongeren hebben andere noden, ze hebben nood aan ontprikkeling en rust, aan een andere manier van opvang en dat willen we hen bieden."

We zullen werken met rustige kleuren en geluidsdempende materialen, en dat hoeft zeker niet ongezellig te zijn

Marleen Bloemen, vzw Autisme Leeft

Prikkelarm jeugdhuis

Naast de kinderopvang is er ook ruimte voorzien voor een jeugdhuis en dat zal ook prikkelarm gemaakt worden, zodat hoogsensitieve jongeren zich er ook thuis kunnen voelen. Marleen Bloemen: "Niet alleen voor jongeren met autisme dus maar ook jongeren die nood hebben aan minder prikkels. We zullen de inrichting er bijvoorbeeld op aanpassen, werken met rustige kleuren en geluidsdempende materialen, en dat hoeft zeker niet ongezellig te zijn." Ook de activiteiten kunnen aan de noden aangepast worden. "Zoals een silent disco organiseren, met hoofdtelefoons, zodat ze elkaar niet storen met de muziek die ze beluisteren. Ook andere jongeren van Runkst zijn natuurlijk welkom, we kunnen samen afspreken met de partners welke momenten dan voor deze jongeren geschikt kunnen zijn." 

In het najaar van 2022 moet het gebouw klaar zijn. "We hopen er dan eind 2022 een nieuwjaarsfuif te kunnen houden", lacht Bloemen. 

Meest gelezen