Helft Limburgse winkels van Lidl dicht door staking: "Werkdruk ligt te hoog"

Ongeveer de helft van de Limburgse Lidl winkels blijft vandaag dicht. Ook in het distributiecentrum in Genk wordt gestaakt. De werknemers leggen het werk neer omdat ze niet te spreken zijn over de verhoogde werkdruk. Ondanks gesprekken met de directie is er geen akkoord bereikt. Ondertussen stuurde Lidl een deurwaarder naar het distributiecentrum om de toegang terug vrij te maken. 

"Wij blijven aan het piket staan en we blijven ook overnachten aan het distributiecentrum", vertelde Mary-Anne Smeets van het BBTK oorspronkelijk. Maar ondertussen stuurde Lidl een deurwaarder naar het distributiecentrum in Genk om te vermijden dat de stakers vrachtwagens tegenhielden. De stakers keren nu allemaal huiswaarts en hebben beslist het piket op te heffen. "Een dwangsom van 1.000 euro als je de vrachtwagens niet doorlaat, dat is niet te doen", aldus Mary-Anne Smeets. "We zijn misschien wel vertrokken, maar onze actie stopt niet. We zitten vandaag nog terug samen voor een plan van aanpak voor de volgende dagen." 

 In 2018 brak er bij Lidl ook al eens een staking uit omwille van de werkdruk. "Maar we stellen vast dat de druk nog steeds heel hoog is", gaat Smeets verder. "De directie heeft metingen gedaan om de werkdruk te kunnen meten, maar we vinden dat die metingen moeten gebeuren over een langere periode dan 1 week zodat er ook rekening gehouden kan worden met onvoorziene omstandigheden."

De taken worden steeds meer en we stellen vast dat er veel verloop is

Er wordt steeds meer gevraagd van de werknemers, is te horen bij de vakbond: "De werkdruk is nijpend. De taken worden steeds meer en we stellen vast dat er veel verloop is. Er zijn veel zieken dus we vragen versterking van de vliegende ploeg, die inspringt als er veel zieken zijn. Maar we hebben geen akkoord kunnen bereiken." Omdat de werkdruk zo hoog is, wordt er gestaakt.

De winkels die vandaag dicht zijn: 

 • As
 • Bret (Genk)
 • Bilzen
 • Kermt
 • Koersel
 • Lanaken
 • Leopoldsburg
 • Lummen
 • Paal
 • Peer
 • Sint-Truiden (2)
 • Sint-Lambrechts-Herk
 • Tessenderlo
 • Tongeren 
 • Maasmechelen halve dag

 

Meest gelezen