Geen ongeval, maar moord: Davy Kesteman (32) veroordeeld tot 23 jaar cel voor de moord op zijn ex-vriendin  

In het Brugse assisenhof is Davy Kesteman (32) veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez, drie jaar geleden. De zaak zou eerst voor de politierechtbank komen omdat het om een verkeersongeval ging. Tot de ouders van het slachtoffer een klacht indienden omdat het volgens hen niet om een ongeluk, maar om moord ging. Het is de eerste keer dat iemand voor assisen is veroordeeld voor een verkeersongeval.

In het Brugse hof van assisen heeft de volksjury zojuist Davy Kesteman schuldig bevonden aan moord op Sharon Gruwez. De jonge vrouw kwam op 1 november 2018 in Vleteren om het leven toen de beschuldigde in het midden van de nacht aan hoge snelheid tegen een geparkeerde bus reed. Wat eerst op een ongeval leek, blijkt nu volgens de volksjury moord. 

1 november 2018

Bijna drie jaar geleden, op 1 november 2018, komt er 's nachts bij de politie van Ieper een oproep binnen over een ongeval met een brandend voertuig in de Veurnestraat in Oostvleteren. Eens ter plaatse zien de hulpdiensten een auto tegen een geparkeerde bus. Tussen die voertuigen ligt het levenloze lichaam van Sharon Gruwez, toen 22. Haar ex-vriend, de bestuurder van de auto, leeft nog en zit in de middenberm. 

Videospeler inladen...

De man van toen 29 wordt lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Van de crash herinnert hij zich amper iets, zegt hij. Kesteman had gedronken en had 1,47 promille alcohol in zijn bloed. De drugsspeekseltest was negatief. Eerder die avond was hij zijn ex-lief gaan opzoeken op café in Poperinge. Na een discussie stapte ze uiteindelijk toch bij hem in de auto. 

Het parket behandelde het dossier in eerste instantie als een dodelijk verkeersongeval. Tot de ouders van de jonge vrouw vier dagen na het ongeluk een klacht indienden bij de onderzoeksrechter. Zij zijn ervan overtuigd dat het niet om een ongeval gaat, maar verdenken Kesteman van doodslag op hun dochter. 

Geen banaal verkeersongeval

In januari 2019 wordt  Kesteman aangehouden. Volgens de onderzoeksrechter zijn er ernstige aanwijzingen dat het niet om een banaal verkeersongeval zou gaan. Tijdens het proces in het Brugse hof van assisen deze week verwees de onderzoeksrechter dan ook naar een veroordeling van Kesteman in het verleden voor partnergeweld en naar de verklaringen van meerdere getuigen over zijn jaloerse karakter. Volgens het Openbaar Ministerie was de relatie met Kesteman op zijn minst turbulent te noemen en was er al van in het begin sprake van fysiek geweld. 

Prototype van een narcist

De gerechtspsychiater Hans Hellebuyck noemde Kesteman tijdens het assisenproces "het prototype van een narcist".  Volgens hem beschouwt de beschuldigde zijn partners als zijn bezit. "Iemand die zijn partners controleert tot en met en hen isoleert van hun eigen omgeving", vervolgde de gerechtspsychiater.  Van Hellebuyck concludeerde dat er een hoog risico is op nieuw geweld tegen partners. 

Zelfs een racepiloot zal er niet in slagen om die bocht aan die snelheid te nemen 

Verkeersdeskundige tijdens het assisenproces

191 km/u

Tijdens het proces verklaarde de verkeersdeskundige dat de fatale crash veroorzaakt is door overdreven snelheid. Volgens de expert reed de beschuldigde aan een snelheid van 191 kilometer per uur. En dat in de bebouwde kom. Net voor de botsing had hij ook een rood licht genegeerd. De Poperingenaar zou niet geremd hebben, maar probeerde wel naar rechts te sturen om de bocht te halen. "Zelfs een racepiloot zal er niet in slagen om die bocht aan die snelheid te nemen. De wetten van de fysica zijn voor iedereen", zei de verkeersdeskundige op het proces. Hij stelde ook nog vast dat het slachtoffer geen gordel droeg. 

Het Openbaar Ministerie vroeg dan ook aan de volksjury de veroordeling tot moord. Volgens het Openbaar Ministerie handelde de beschuldigde ook met voorbedachten rade. "Hij had zeer simpel zijn voet van het gaspedaal kunnen halen, maar hij heeft dat niet gedaan", aldus de procureur-generaal Serge Malefason.

Camerabeelden

Op vraag van de advocaten van de beschuldigde, de broers Mounir en Omar Souidi, bestudeerde de verkeersdeskundige na zijn getuigenis nog enkele camerabeelden van vlak voor de crash. Volgens de advocaten zou daarop te zien zijn dat hun cliënt toch remde. Maar het feit dat er een remlicht te zien is, betekent volgens de deskundige niet noodzakelijk dat hij ook hevig zou geremd hebben. "Want dan zou het ongeval sowieso niet op die manier gebeurd zijn", klonk het. 

Naast die bewakingscamera in de buurt was er ook een dashcam. Het is te zeggen: de auto was uitgerust met een dashcam, maar de SD-kaart is nooit teruggevonden. 

Davy heeft daar een zeer zware fout begaan, maar hij is geen moordenaar

Meester Souidi - Advocaat van de beschuldigde

Volgens de verdediging van Kesteman is er geen bewijs dat hij de dodelijke crash veroorzaakte. Ook de beschuldigde zelf zei tijdens het proces dat hij geen reden had om zijn ex-vriendin van het leven te beroven. Volgens zijn advocaten is hij enkel schuldig aan het onopzettelijk veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. "Davy heeft daar een zeer zware fout begaan, maar hij is geen moordenaar", aldus de advocaten van de beschuldigde. Voor moord werd dus de vrijspraak gevraagd.

Ik heb dat nooit gewild

Davy Kesteman tijdens zijn laatste woord op het assisenproces in Brugge

Vanmorgen kreeg de beschuldigde nog het laatste woord. "Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is voor de familie en voor Sharon", zei hij. "Ik heb dat nooit gewild en ik leg mijn lot in jullie handen." 

23 jaar cel

Na een voormiddag beraad kwam de volksjury vanmiddag opnieuw de assisenzaal binnen. De jury bevond Kesteman schuldig aan de moord op Sharon Gruwez. Het is de eerste keer dat iemand voor assisen is veroordeeld voor een verkeersongeval. 

In de namiddag volgden de debatten over de strafmaat. Voor moord riskeerde de beschuldigde een levenslange opsluiting. Uiteindelijk gingen de rechters en de volksjury voor een opsluiting van 23 jaar cel. 

Meest gelezen