Kevin Faingnaert

Kortrijkse biowetenschapper Sofie Claerhout legt jarenlang onderzoek in drie minuten helder uit en wint PhD Cup

De Kortrijkse biowetenschapper Sofie Claerhout heeft de Vlaamse PhD Cup gewonnen. De pas gedoctoreerde deelnemers moeten in drie minuten hun jarenlange onderzoek helder kunnen uitleggen. Claerhout was daar de beste in, volgens de jury én het publiek.

De PhD Cup is een wedstrijd voor pas gedoctoreerde wetenschappers en moet hun werk meer bekend maken. De uitdaging voor de onderzoekers is om in 3 minuten tijd hun onderzoek helder en duidelijk te kunnen voorstellen. Sofie Claerhout uit Kortijk is 29 jaar en is sinds vorig jaar de eerste Belgische doctor in de forensische genetica. Met haar onderzoek won ze al de hoofdprijs op het Wereldcongres voor forensisch onderzoek en nu dus ook de PhD Cup. Claerhout kreeg de prijs van de jury én de publieksprijs. 

Onopgeloste moordzaken

Claerhout deed onderzoek naar DNA, meer specifiek naar het mannelijke Y-chromosoom. "Dat is een klein deeltje in het mannelijke DNA, dat van vader op zoon bijna identiek wordt doorgegeven, generaties lang", vertelt Claerhout. "Op die manier kunnen we het DNA dat op de plek van een moord is gevonden, ook linken aan de familie van de dader, zonder dat we daarvoor het DNA van de dader nodig hebben."

Met die techniek zouden vastgelopen moordzaken in ons land misschien wel opgelost kunnen worden. "Helaas wordt die manier van DNA-onderzoek  nog niet toegepast in ons land", vertelde Claerhout eerder al bij Radio 2 West-Vlaanderen. "We worden beperkt door de wetgeving, waardoor we alleen maar mogen kijken naar identieke DNA-matches en niet naar familie. In Nederland is dat wel al gelukt bij bijvoorbeeld de zaak Nikki Verstappen. Ik hoop dat de overheid openstaat om die wet aan te passen", besluit ze.

Meest gelezen