Lokfietsen moeten fietsendieven betrappen in Kortrijk, Kuurne en Lendelede

De politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) schaft drie lokfietsen aan in de strijd tegen fietsendieven. De fietsen staan op slot in een fietsenstalling en zien er zeer normaal uit. Maar de lokfietsen worden uitgerust met een opsporingssysteem waardoor de politie de fietsen kan volgen als die gestolen worden. Een fietsendief krijgt op die manier geen kans om te ontkomen.

Jaarlijks krijgt de politiezone gemiddeld 500 aangiftes binnen van fietsdiefstallen. Ondanks de dagelijkse patrouilles, preventieve acties en het uitgebreide cameranetwerk blijft het cijfer min of meer stabiel. De ophelderingsgraad stijgt gelukkig: in 2017 werd 9 procent van de gestolen fietsen teruggevonden, in 2021 kan al 1 op 4 gestolen fietsen teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar. 

Preventief en ontradend effect

Hoofdbedoeling van de lokfietsen is om fietsendieven te ontmoedigen. “We plaatsen aan de hotspots in Kortrijk, Kuurne of Lendelede waar regelmatig fietsen worden gestolen, telkens grote borden die aankondigen dat er een of meer lokfietsen staan opgesteld tussen de gewone fietsen”, zegt woordvoerder Thomas Detavernier. “Blijkbaar schrikt dat de daders wat af en denken ze twee keer na voor ze er met een fiets willen vandoor gaan. Die ontrading blijft het belangrijkste, ook al hebben we in 2021 al 71 fietsendieven kunnen arresteren. Zij riskeren een minnelijke schikking van 250 euro.”

Pakkans verhogen

Fietsen worden duurder, heel wat mensen rijden tegenwoordig met een elektrische fiets of een speedbike. “Mensen voelen het verlies van een fiets sneller in hun portemonnee, het is dus belangrijk dat we de pakkans verhogen. Met de lokfiets als nieuw wapen tegen fietsencriminaliteit wordt die kans opgekrikt”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) die er fijntjes op wijst dat het ook belangrijk blijft dat fietsers ook preventief moeten handelen.  Je fiets afsluiten met een degelijks slot en liefst aan een vaste constructie blijft de boodschap. “Bijna alle Kortrijkzanen hebben een fiets, per jaar worden 6000 exemplaren gelabeld door onze Preventiedienst. Als fietsstad in wording is de strijd tegen fietsdiefstallen een prioriteit, want zo’n verlies raakt alle Kortrijkzanen”, denkt schepen van mobiliteit Axel Weydts (Vooruit).

Meest gelezen