ziektebriefjes
radio 2

Lummense dokter getuigt over ziektebriefje voor 1 dag dat verdwijnt: “Meer tijd voor de patiënten die het echt nodig hebben”

Wie één dag ziek is, hoeft niet meer langs te gaan bij de dokter voor een ziektebriefje. En je kan dat drie keer per jaar doen, zo staat in het nieuwe begrotingsakkoord. Voor de regering gaat het om een flinke besparing aan terugbetaalde doktersvisites. Maar ook huisartsen zijn tevreden over de maatregel, zo getuigt ook dokter Tijskens uit Lummen.

Dokter Rafaëla Tijskens uit Lummen vindt het verdwijnen van het ziektebriefje voor één dag een goede zaak. “Het is goed dat mensen zelf gaan inschatten of ze een dag moeten uitzieken. Vaak gaat het om een migraine of pijnlijke regels, en dat lost zich vanzelf op” En ze voegt er aan toe:  “In corona hebben we geleerd dat even thuisblijven niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving beter is. Belgen wachten over het algemeen lang voor ze thuis blijven."

In corona hebben we geleerd dat even thuisblijven niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving beter is. 

Voor de dokters zelf is het ook een opluchting dat de werkdruk zal afnemen tijdens de pieken van luchtwegeninfecties of buikgriep. “Op die manier hebben we meer tijd voor de patiënten die het echt nodig hebben.”

“Natuurlijk moet iedereen eerlijk naar zichzelf kijken en oordelen of hij in staat is om te werken. Maar die burgerzin hebben we de afgelopen jaren wel vaker moeten aanspreken.” Dokter Tijskens is er ook van overtuigd dat het aantal patiënten dat de kantjes er van af zal lopen, beperkt zal blijven. “Soms willen patiënten wat meer ziektedagen, maar vaak is het ook omgekeerd. In Nederland en Duitsland bestaat het systeem al langer en daar werkt dat toch.”

Op de vraag of deze maatregel ook een inkomstenverlies gaat zijn,  geeft Tijskens toe dat dokters nog altijd per prestatie betaald worden. En jaarlijks gaat het in België om 3 miljoen visites voor korte ziektebriefjes. Maar,  benadrukt de dokter, "de patiënt komt op de eerste plaats en omdat er meer tijd vrijkomt voor wie het echt nodig heeft, blijft het een goede zaak."

Meest gelezen