Jongeman (18) die met luchtdrukpistool rondliep vrijgelaten, maar hij moet zich wel laten opnemen in psychiatrie

De 18-jarige die eind vorige week aangehouden werd na een urenlange klopjacht in Waregem en Kortrijk, wordt vrijgelaten onder voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat hij opgenomen wordt in een psychiatrisch ziekenhuis. Het parket heeft laten weten dat er ook effectief meteen plaats is voor de jongen. 

12.000 inwoners moesten vorige week urenlang binnenblijven in Kortrijk en Waregem, hogeschool Vives werd geëvacueerd en ook de scholen in Waregem werden ontruimd, omdat er een man opgemerkt was met iets wat op een wapen leek. Toen hij uiteindelijk gevat werd in Avelgem, bleek het om een airsoftwapen te gaan. 

Hij werd in eerste instantie aangehouden. Nu heeft de raadkamer beslist om hem vrij te laten onder voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen voor zijn drugsprobleem en moet hij zich laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. "Dat is een van de belangrijkste voorwaarden", klinkt het bij het parket. Er is ook meteen gekeken dat er effectief plaats is. "Wij hebben een ziekenhuis gevonden dat zich engageert om hem op de gesloten afdeling op te nemen." In de loop van de dag zal hij dus van de cel verhuizen naar het psychiatrisch ziekenhuis. 

Wij hebben een ziekenhuis gevonden dat zich engageert om hem op de gesloten afdeling op te nemen

Tom Janssens van het parket

Na het incident vertelde de moeder van de jongeman aan VRT NWS dat hij al langer psychische problemen had. "Er waren al verschillende hulpvragen", zei ze. "Het is begonnen met kleine dingen: fietsdiefstallen, vandalisme. Toen hebben wij al met de jeugdrechter in contact gestaan. Hij heeft ook even in een gesloten instelling gezeten." Maar, omdat hij 18 was, had ze te horen gekregen dat ze hem niet konden verderhelpen, als hij zich niet vrijwillig wilde laten opnemen.

Deze stap betekent niet dat het onderzoek afgerond is. Dat gaat gewoon verder. Zodra het onderzoek klaar is, zal de raadkamer oordelen wat er met het dossier moet gebeuren. "Zij beslissen dan of we naar de correctionele rechtbank gaan of voor bijvoorbeeld een internering, waarbij men zegt dat hij ontoerekeningsvatbaar is", besluit het parket. 

Meest gelezen