Hasselt start met mantelzorgcafés: "Veel mensen beseffen niet eens dat ze mantelzorger zijn"

Om mantelzorgers nog beter te ondersteunen organiseert de stad Hasselt voortaan mantelzorgcafés. Vergezeld van een verse kop koffie en een rijk assortiment Limburgse vlaai krijgen mantelzorgers elke maand een heleboel tips en informatie. De aftrap van het project vond plaats in Lokaal Dienstencentrum Hogevijf, campus Banneux, en kon heel wat deelnemers bekoren. “Het is erg zinvol om in gesprek te gaan met lotgenoten”, vindt mantelzorger Rebecca.

“Vaak staan mensen niet eens stil bij het feit dat ze mantelzorger zijn”, begint schepen Dymfna Meynen (N-VA).  “Ze vinden het vanzelfsprekend dat ze de zorg opnemen door de affectieve band met de zorgvrager. Onze MantelzorgHub is er voor al die mensen die zorg opnemen. Vandaag organiseren we voor het eerst een mantelzorgcafé, vooral om zicht te krijgen op wie de mantelzorgers in Hasselt zijn. We willen deze mensen in eerste instantie informeren door elke maand enkele thema’s aan bod te laten komen. Maar we willen hen ook samenbrengen zodat ze van elkaars ervaringen kunnen leren."

Jezelf wegcijferen

Voor mantelzorger Goedele is het Hasseltse mantelzorgcafé alvast een goed initiatief. “Veel mensen vinden dat wat ze doen vanzelfsprekend is. Voor je moeder of vader zorgen bijvoorbeeld, wordt aangenomen als een voor de hand liggende daad uit menslievendheid. Net daarom is het belangrijk dat dit soort bijeenkomsten bestaan. Met de informatie die ik vandaag verzameld heb durf ik de stap richting het officiële statuut van mantelzorger misschien wel te zetten.”

Ook mantelzorger Rebecca blikt positief terug op de namiddag. “De gesprekken met lotgenoten zijn verhelderend. We leren hier trouwens ook hoe we voor onszelf moeten zorgen. Dat durven mantelzorgers wel eens vergeten, we cijferen onszelf weg. Naast de zorg voor mijn moeder heb ik bijvoorbeeld een drukke job. Veel tijd voor mezelf blijft er niet over. Even reflecteren met koffie en taart doet deugd.”

Op 18 november organiseert stad Hasselt een avond in de gebouwen van PXL in het kader van Hasselt Zorgstad, die specifiek over mantelzorg gaat. "We willen volop op dit thema inzetten", besluit Meynen. 

Meest gelezen