Kan voeding ervoor zorgen dat je minder ernstig ziek bent van corona? Onderzoek van Gentse ziekenhuizen zegt van wel

Uit onderzoek van het Gentse UZ en het Jan Palfijnziekenhuis blijkt dat ouderen en patiënten met onderliggende aandoeningen die te weinig zink of selenium in het bloed hebben, ernstiger ziek kunnen worden van corona. "Die mineralen zijn vooral te vinden in vlees en vis", zegt professor Gijs Du Laing. 

Volgens de Gentse ziekenhuizen UZ en Jan Palfijn kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen maken dat je ernstiger ziek wordt van corona. Zo blijkt uit onderzoek dat vooral de hoeveelheid zink en selenium in je bloed een rol kan spelen. "Het is essentieel voor het immuunsysteem wanneer je corona hebt", vertelt professor Gijs Du Laing bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Bij de studie is het bloed geanalyseerd van 138 coronapatienten die vorig jaar in de ziekenhuizen zijn opgenomen. Wie minder van die mineralen had, werd volgens de studie zieker. "Zij werden niet alleen ernstiger ziek, ook het sterftecijfer bleek hoger."

"Een tekort aan selenium en zink in het bloed lijkt zelfs een meer bepalende factor om ernstige COVID te ontwikkelen dan het feit dat patiënten lijden aan kanker, diabetes, obesitas of een hart- en vaatziekte. Patiënten met deze ziekten die voldoende selenium en zink in het bloed hebben, blijken een zeer lage kans te hebben om te overlijden aan COVID-19", zegt professor Du Laing. 

Een gevarieerd dieet is vaak voldoende om genoeg mineralen binnen te krijgen

Professor Gijs Du Laing

Zink en selenium zijn mineralen die vooral in vlees en vis zitten, maar ook in noten. "We moeten opletten met aan iedereen supplementen te geven, want voor de meeste mensen is een gevarieerd dieet voldoende om genoeg zink en selenium binnen te krijgen", waarschuwt hij.

Vaak risico's bij ouderen

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 15 procent van ouderen uit woonzorgcentra een te lage inname heeft van zink. "Dat komt omdat de spijsvertering bij hen vaak niet goed meer functioneert", verduidelijkt Du Laing. "Veel ouderen hebben ook kauwproblemen, waardoor ze hun vlees laten liggen op hun bord. Dan is het logisch dat ze te weinig van die voedingsstoffen hebben." 

kasto80

Meest gelezen