Radio 2

"Modder op de weg"-campagne wil boeren én automobilisten sensibiliseren

Wie vaak binnenbaantjes en boerenwegjes neemt, heeft het vast al gemerkt: het is weer uitkijken geblazen. Op veel plekken ligt er flink wat modder op de weg en dat zorgt voor slipgevaar. Daar heeft het binnenhalen van de oogst alles mee te maken.  

Met de campagne “Modder op de weg” moedigt de provincie West-Vlaanderen al 20 jaar lang landbouwers aan om modder snel op te kuisen en het ook aan te duiden met verkeersborden. “Je bent verplicht om borden te zetten”, vertelt boer Patrick uit Poperinge aan Radio 2 West-Vlaanderen. “Je moet ook de baan proper maken. Ik heb een borstel en met water sproei ik de baan af. Het is een automatisme, maar het blijft een extra werkje.”

De campagne richt zich ook op de andere bestuurders. Ze vragen om extra voorzichtig te zijn en veel begrip te hebben voor de landbouwers en bouwvakkers. "Want dat is er niet altijd", zegt landbouwer Bert Hanssens uit Heuvelland. “Soms gebeurt het weleens dat bestuurders weinig begrip tonen en nogal eigenaardig uit de hoek komen wanneer we bezig zijn met die werkzaamheden. Wij vragen meer begrip. Dat de modder er ligt, dat we weten dat het weg moet en we dat ook gaan doen. Maar ook dat we tijdens het opkuisen de tijd en de plaats krijgen om de weg weer volledig proper te maken.”

Radio 2

Ook Oost-Vlaamse Sint-Laureins voert campagne

Het modderprobleem tijdens de oogst beperkt zich niet tot West-Vlaanderen.  Ook de gemeente Sint-Laureins in Oost-Vlaanderen voert campagne bij haar boeren om ze te wijzen op de verplichting de modder weg te ruimen na de oogst.  Milieuschepen Carlos Bonamie (Samen Anders): "Deze tijd van het jaar halen de landbouwers de mais van de velden en ook aardappelen en suikerbieten. Wij zijn een landelijke gemeente en het komt vaak voor dat de wegen er slecht bijliggen doordat die gewassen van de akkers moeten" 

Landbouwers zijn verplicht om de wegen weer proper te maken, eens de gewassen geoogst zijn, en de meeste landbouwers houden zich daar ook aan. Schepen Bonamie: "Hier en daar is er een hardleerse landbouwer die dat niet doet en daar kan tegen opgetreden worden. Dan wordt de politie verwittigd, maakt de brandweer de baan weer proper, en wordt de factuur naar de desbetreffende persoon gestuurd."

De gemeente probeert de landbouwers te sensibiliseren met folders en het onderwerp komt ook ter sprake in de landbouw- en milieuraad van de gemeente. "Ook in ons gemeenteblad 'De Vijfklank' besteden we er aandacht aan. Er rijden steeds meer elektrische fietsen op onze wegen. We zijn ook een toeristische gemeente. Af en toe is er toch een fietser die ten val komt door de gladheid, of een wagen die in de graskant terechtkomt. We moeten een beetje meer met elkaar samenwerken, want pas midden november is de oogst binnengehaald."

Heel het jaar modder door klimaatverandering

Terwijl de campagne vorige jaren vooral rond de oogsttijd plaatsvond, loopt ze nu het hele jaar door. Door de klimaatverandering is het weer immers bijzonder onvoorspelbaar en horen intense regenbuien er heel het jaar bij. Dit jaar wordt de campagne bovendien uitgebreid naar andere “moddermakers”, zoals bouwwerven.

De nadruk ligt dit jaar op het melden van “modder op de weg” door weggebruikers via de noodnummers 112, 101 of de app 112 bij incidenten en via 1700 en meldpuntwegen.be bij modder zonder verkeersborden en zonder incidenten. 

Meest gelezen