Videospeler inladen...

BEKIJK: Limburgse wolvenroedel telt 10 wolven, zo blijkt uit nieuwe beelden

De wolvenroedel in Limburg bestaat uit 10 wolven, één wolf meer dan eerst gedacht dus. Dat blijkt uit beelden van het Agentschap Natuur en Bos en het INBO. Het verrassende nieuws kwam naar boven op het wolvenoverleg van dinsdag, tussen burgemeesters van Noord-Limburg en ANB. Verder werd er op het overleg beslist dat er een nieuwe campagne  komt om veehouders ervan te overtuigen een wolfproof omheining te plaatsen. Ook het wolvenprotocol wordt herbekeken. 

Een nieuwe optelsom, na het bekijken van de beelden, leert al snel: de roedel in Limburg telt nu al 10 wolven. En dat komt omdat de welpen van dit jaar wel eens met meer kunnen zijn dan gedacht. Jeroen Denaeghel telt nog eens op: "Twee volwassenen nog steeds, maar er zijn 8 jongeren, waarschijnlijk 6 welpen van dit jaar en 2 jaarlingen, of het zou moeten zijn dat de vermiste jaarling teruggekeerd is, maar dat denken we eerlijk gezegd niet. We houden het dus op het ronde getal van 10 wolven", besluit Denaeghel. 

Wat is enerzijds een probleemsituatie, en wat is anderzijds een probleemwolf? We willen dat die dingen beter gedefinieerd worden

Marco Goossens (CD&V), burgemeester van Oudsbergen

"Het was verder een nuttig en constructief wolvenoverleg", zo horen we nog bij de burgemeesters van Oudsbergen, Peer, Pelt en Hechtel-Eksel. Zo zal onder meer het wolvenprotocol eind dit jaar geëvalueerd worden. Burgemeester Marco Goossens van Oudsbergen (CD&V): "Wat is enerzijds een probleemsituatie, en wat is anderzijds een probleemwolf, we willen dat die dingen beter gedefinieerd worden."

Daarnaast zal het Agentschap voor Natuur en Bos een nieuwe informatiecampagne opstarten, samen met de gemeenten. Woordvoerder Jeroen Denaeghel: "Via mailings en infodagen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken en hen informeren over hoe ze zich tegen wolvenaanvallen kunnen beschermen." Gemeenten zullen daarbij ook hun eigen communicatiekanalen gebruiken. 

Natuur en Bos gaat ook een rubriek "Veel gestelde vragen" op zijn  website zetten. Jeroen Denaeghel: "We zullen allerlei vragen over de wolf oplijsten, met antwoorden en maatregelen die genomen kunnen worden. We hebben ondervonden dat mensen die schrik hebben, vaak niet correct geïnformeerd zijn."

Meest gelezen