FLEMAL

Nobelprijscomité: "Triest dat geen enkele vrouw wetenschapsprijs won, maar we zullen niet met quota werken"

Het Zweedse comité dat de Nobelprijzen voor wetenschappen uitreikt, wil niet met quota werken op basis van gender of afkomst. "We willen dat mensen winnen omdat ze een belangrijke ontdekking hebben gedaan, niet vanwege hun gender of afkomst."

De Nobelprijzen zijn weer achter de rug. Van de vijf prijzen (geneeskunde, fysica, chemie, literatuur, vrede) en de prijs voor economie ging maar één prijs naar een vrouw: de Filipijnse journaliste Maria Ressa won de Nobelprijs voor de Vrede. Ze moest hem wel delen met een man, de Russische journalist Dmitri Moeratov.

De wetenschapsprijzen gingen dit jaar allemaal naar mannen. "Het is triest dat er zo weinig vrouwen de prijs winnen", geeft Goran Hansson toe, de voorzitter van het Zweedse comité dat de Nobelprijzen voor wetenschappen uitreikt. "En het geeft de oneerlijke omstandigheden in de samenleving weer. Vooral in het verleden, maar ze bestaan nog steeds en er is nog veel meer te doen."

Maar het Nobelprijscomité is niet van plan om met gender- of andere quota te werken. "We willen dat mensen winnen omdat ze een belangrijke ontdekking hebben gedaan", zegt Hansson in een interview met het Franse persagentschap AFP, "niet vanwege hun gender of afkomst". Dat ligt in de lijn van de laatste wil van Alfred Nobel, die de oprichting van de Nobelprijzen in zijn testament opnam, voegt Hansson er aan toe.

Dat zo weinig vrouwen een Nobelprijs voor wetenschappen winnen, komt vooral doordat er nog altijd veel minder vrouwelijke professoren zijn, zegt Hansson. "Houd er rekening mee dat slechts 10 procent van de professoren in natuurwetenschappen in West-Europa en Noord-Amerika vrouw is. In Oost-Azië is dat nog minder." 

Volgens Hansson moet daar in de eerste plaats iets aan gedaan worden. Er is nood aan een andere attitude om meer vrouwen in de wetenschappen te brengen, zegt de voorzitter, "zodat ze een kans krijgen om de ontdekkingen te doen die wij belonen".

600 prijzen, 59 keer vrouw

Sinds de oprichting van de Nobelprijzen in 1901 werden al meer dan 600 Nobelprijzen en prijzen voor economie uitgereikt aan 975 laureaten. Slechts 59 prijzen gingen naar een vrouw.

Vooral in de wetenschappen moesten zij die prijs vaak delen met een man. Vorig jaar wonnen voor het eerst twee vrouwen samen een Nobelprijs voor wetenschappen zonder een mannelijke laureaat erbij. De Franse Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse Jennifer Doudna wonnen de Nobelprijs voor chemie.

"Ik hoop dat dit een positieve boodschap kan zijn voor jonge meisjes die het pad van de wetenschap willen inslaan. En dat dit hen kan tonen dat vrouwen in de wetenschap ook een invloed kunnen hebben met hun onderzoekswerk", reageerde Charpentier destijds. Dat er zo weinig interesse is bij meisjes voor wetenschap, noemde ze "heel erg verontrustend".

Meest gelezen