radio 2

Ongerustheid over sanering kleiputten in Boom en Rumst: "Grond om putten op te vullen zal geen PFOS bevatten"

Gisterenavond vond in Boom een infovergadering plaats over de sanering van de Kleiputten in Boom en Rumst. Die zijn tot de jaren 80 als stort gebruikt en moeten gesaneerd worden. De overheid wil dat doen door de putten op te vullen met grond afkomstig van de Oosterweelwerken, maar de buurtbewoners zijn ongerust nadat bekend was geraakt dat veel Oosterweelgrond verontreinigd is met PFOS. "De grond die wordt aangevoerd, zal geen PFOS bevatten of hij komt gewoon niet", stelt de provincie gerust.

De kleiputten in Boom en Rumst deden tot de jaren 80 dienst als asbest- en huisvuilstort. Om die gronden te saneren wil de overheid de putten opvullen met grond afkomstig van de Oosterweelwerken. Maar buurtbewoners zijn bang dat in de aangeleverde grond PFOS zal zitten. Ook de Vlaamse overheid is voorzichtiger geworden sinds het losbarsten van het PFOS-schandaal en wil eerst meer onderzoek.

Gert Van de Genachte, provinciaal coördinator van de saneringswerken. "De grond die naar Rumst en Boom komt, zal geen PFOS bevatten of hij zal niet komen. Zo simpel is het. De grond komt uit diepere geologische lagen in Antwerpen. Dat zijn lagen die tot 25 meter diep zitten. Vandaag nemen we aan dat daar geen PFOS inzit maar Lantis, bouwheer van de Oosterweelwerken, zal volledig moeten onderzoeken of dat effectief zo is. Bovendien gaan wij de eigenaars, de provincie Antwerpen en de Vlaamse Waterweg, net als de twee gemeentebesturen van Boom en Rumst, daar onafhankelijk op controleren, met eigen analyses. Er komt geen PFOS binnen", verklaart Van de Genachte stellig.

Het terrein is intussen uitgegroeid tot een groene long, waar bewoners gaan wandelen en sporten

Buurtbewoner Paul Segers

De Vlaamse overheid heeft intussen meer onderzoek gevraagd vooraleer ze een beslissing neemt over de omgevingsvergunning voor de sanering. Het openbaar onderzoek daarvoor zal vermoedelijk in december '21 plaatsvinden.

Intussen hopen verschillende buurtbewoners en de actiegroep "Red onze Kleiputten" dat van afstel, uitstel komt. Buurtbewoner Paul Segers zal zeker een bezwaarschrift indienen tegen de omgevingsvergunning voor de sanering. Het terrein is de laatste decennia spontaan uitgegroeid tot een groen gebied. "Het gaat om een terrein van 55 hectare, het is een groene long voor de buurtbewoners waar we wandelen en sporten. Het saneren houdt in dat er tientallen hectaren bos moeten worden gekapt, met meer dan 1.600 verschillende soorten planten, insecten en andere dieren. Is dat nog te verantwoorden in tijden van klimaatopwarming?" , vraagt hij zich af.

Intendant Gert Van de Genachte verwacht intussen dat de eerste schepen met 'Oosterweelgrond' via de Rupel in Boom en Rumst zullen aankomen tegen midden 2023.

Meest gelezen