Nieuwe evacuaties voor lava op La Palma: meer dan 700 mensen moeten hun huis verlaten

Op het Canarische Eiland La Palma moeten opnieuw tussen 700 en 800 mensen hun huis verlaten voor een naderende lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja. 3.000 anderen, die zich sinds gisteravond juist in huis hadden moeten opsluiten uit vrees voor giftige dampen, mogen weer naar buiten. 

Het voorbije weekend stortte een deel van de vulkaankegel van de Cumbre Vieja in, waardoor grote blokken zijn vrijgekomen en er nieuwe lavastromen op gang zijn gekomen. De lava bedreigt nu ook een nieuwe bewoonde zone. 

Videospeler inladen...

De lava stroomt weliswaar langzaam. 700 tot 800 inwoners van het dorp La Laguna hebben tot de vroege avond de tijd om enkele bezittingen bijeen te zoeken en met hun huisdieren hun woning te verlaten. 

Afhankelijk van hoe de situatie evolueert, kunnen ze de komende dagen terug naar huis gaan om andere spullen op te halen, onder begeleiding van mensen van de veiligheidsdiensten.

Eerder vandaag hadden 3.000 inwoners van de dorpen El Paso en Los Llanes dan weer te horen gekregen dat ze opnieuw buiten mogen komen. De voorbije nacht en voormiddag moesten ze binnenblijven, met de ramen gesloten, om te vermijden dat ze giftige gassen zouden inademen die waren vrijgekomen nadat de lava een deel van een cementfabriek had vernield. 

Sinds de uitbarsting van de Cumbre Vieja ruim drie weken geleden begon zijn al 1.186 gebouwen verwoest. Bijna 7.000 inwoners moesten al worden geëvacueerd. De meesten konden terecht bij vrienden of familieleden op andere delen van het eiland, of verblijven in hotels.

De vulkaan Cumbre Vieja barstte uit op 19 september, de eerste keer in 50 jaar. De voorbije dagen werd de uitbarsting heviger, met herhaaldelijke explosies waarbij magma in de lucht werd gebraakt. 

Meest gelezen