2015 Timothy Hiatt

Paddy Moloney (83) van The  Chieftains overleden, boegbeeld van de Ierse folk

“De liefde voor de Ierse muziek verspreidde hij over de hele wereld." Zo reageert de president van Ierland op het overlijden van Paddy Moloney, voortrekker van de Ierse folkmuziek en mede-oprichter van de legendarische band The Chieftains. In dit artikel: muziek en interviews met Moloney uit het VRT-archief.

Bijna 60 jaar geleden, in 1962, richtte Paddy Moloney met twee andere muzikanten de groep The Chieftains op. In 2019 begon de band nog aan een afscheidstournee, maar die werd afgebroken door corona. En nu is Paddy Moloney overleden op zijn 83e. Hij bespeelde op virtuoze wijze allerlei traditionele Ierse instrumenten, zoals de uilleann pipes of doedelzak, de bodhran, de Ierse drum en de tin whistle, een tinnen of koperen fluit.

Michael D. Higgins, de president van Ierland, brengt Paddy Moloney grote hulde: “Hij liep in de voorhoede van de heropleving van de Ierse muziek en bracht internationaal een grotere appreciatie van de Ierse muziek en cultuur op gang. 

De Ierse folk wereldberoemd maken: dat gebeurde onder meer door te musiceren met popsterren als Van Morrison, The Rolling Stones, Madonna en Sinéad O'Connor.  Paddy Moloney werkte ook samen met onder andere Sting, Stevie Wonder en Paul McCartney. 

The Chieftains traden ook op in ons land, onder meer verschillende keren op het festival van Dranouter. Bekijk hier een interview met Paddy Moloney uit 2009 voor het Journaal:

Videospeler inladen...

In 2000 werd Paddy Moloney geïnterviewd door "Plankenkoorts", naar aanleiding van zijn concert op Dranouter:

Videospeler inladen...

Bekijk en beluister hier een Ierse medley van The Chieftains:

"The foggy dew": The Chieftains samen met Sinéad O'Connor:

De Chieftains sleepten zes Grammy’s in de wacht. En ook een Oscar voor hun bijdrage aan de muziek van de film "Barry Lyndon" van Stanley Kubrick. Luister hier naar het bekende "Women of Ireland" of "The love theme":

Yomiuri

Meest gelezen