Experten getuigen op procesdag: "Op moment dat Sanda Dia uit put is gehaald, is zijn doodsvonnis getekend"

"Op het moment dat Sanda Dia uit die put gehaald is, is zijn doodsvonnis getekend." Het college van experten dat op de eerste dag van het proces over de zaak getuigen, zijn heel stellig: Sanda Dia had geen schijn van kans. De formele doodsoorzaak is een zwelling van de hersenen door een te grote zoutopname. Tijdens een extreem doopritueel van ex-studentenclub Reuzegom werd hij gedwongen om grote hoeveelheden visolie te drinken. 

Vier van de achttien leden van de voormalige studentenclub Reuzegom zijn aanwezig op de eerste procesdag van de zaak-Sanda Dia. De centrale vraag vandaag? Hoe is Sanda Dia precies gestorven, die fatale 7 december 2018? Twee dagen voordien was hij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht na een extreem doopritueel. 

Wat was er weer precies gebeurd? Sanda Dia zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. Op de tweede dag moest Sanda samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens moesten gaan inzitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze heel wat visolie drinken. Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij. Wat er tijdens die twee dagen precies gebeurd is, kan je hier nog eens herlezen. 

"Hij is hersendood aangekomen, en die situatie is niet meer veranderd." Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Het verhaal begint om 21.15 uur, als hij binnengebracht wordt op spoed", zo begint de uiteenzetting van de experten. Zijn lichaamstemperatuur bedroeg op dat moment amper 28,7 graden Celsius. "Bloed afnemen kon niet, omdat hij zo koud heeft." Eigenlijk, zo besluit hij, is Sanda Dia "zo goed als dood binnengebracht op spoed". 

Sanda Dia is zo goed als dood binnengebracht op spoed

Tijdens het onderzoek stelden verschillende advocaten van de verdachten zich vragen bij het optreden van het ziekenhuis van Malle, waar Sanda Dia in eerste instantie binnengebracht was en waar hij een hartstilstand kreeg. Maar, zo zeggen de experten heel formeel: "In Malle hebben ze alle procedures goed gevolgd. Ze hebben een goede hartmassage en reanimatie gegeven." Wel beseffen ze daar al snel dat Sanda Dia meer gespecialiseerde hulp nodig heeft en hij wordt dan ook vrijwel onmiddellijk overgebracht naar het UZ in Antwerpen, waar hij een uur later al aankomt. 

Tevergeefs. "Bij een hartstilstand is er op een bepaald moment een point of no return", zegt dokter Niels Van Regenmortel, gespecialiseerd in intensieve zorg. "Op het moment dat hij uit die put gehaald is, is zijn doodsvonnis getekend. Het overlijden van Sanda Dia was onvermijdelijk."

Bij een hartstilstand is er op een bepaald moment een point of no return

Niels Van Regenmortel, gespecialiseerd in intensieve zorg

Wat nu de precieze doodsoorzaak was? "Een acuut hersenoedeem, een zwelling van de hersenen door een overdosis zout. Daardoor werden de hersenen platgeduwd op de schedel", vertelt Jacobs. "Maar het zuurstoftekort na de hartstilstand, de verzuring en de onderkoeling hebben het allemaal niet verbeterd." En, zo zegt hij: "Wie niet overtuigd is, mag straks eens vier liter zeewater drinken. Want dat is het equivalent van de hoeveelheid die Sanda Dia heeft binnengekregen." Nog belangrijk om te weten, is dat het slachtoffer volgens de experten geen onderliggende aandoeningen had. 

Na hun uitleg mogen de advocaten vragen stellen. Een van de advocaten wil bijvoorbeeld weten of zoutoverschrijding zeldzaam is? "Ja", klinkt het stellig. "Het komt zelden voor door inname. Hij is vergiftigd met zout." "Staat er op de bidon met vissaus dat dat gevaarlijk is", vraagt een andere advocaat zich af. "Wat zijn de symptomen van zoutvergiftiging?", willen ze ook nog weten. Volgens de experten kan je die vergelijken met een overdosis alcohol. Allemaal zaken die later mogelijk in hun verdediging gebruikt zullen worden.

Ook de advocaat van de nabestaanden kwam even aan het woord. Zij wilden vooral weten of Sanda Dia zich bewust was van wat hij doormaakte? "Hij was niet echt meer wakker toen hij binnengebracht werd", vertelden de dokters. "Door de zoutinname ben je al verward en ook de onderkoeling speelt daarin een rol."

In april zal het proces verdergaan.

"Na vandaag is er geen discussie meer over de doodsoorzaak", zegt Caroline Vandenberghe in "Het journaal". "Wel zullen de advocaten van de beschuldigden de verantwoordelijkheid van hen blijven afschuiven, dat blijkt de teneur van het proces."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen