ETIENNE ANSOTTE

Sporten in clubverband zorgt voor betere motorische ontwikkeling bij kinderen

Onderzoek van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat kinderen die in clubverband sporten motorisch sterker ontwikkeld zijn dan hun niet-sportende leeftijdsgenoten. "Een goede motorische ontwikkeling is cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van kinderen", reageert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

Wanneer niet-sportende kinderen en kinderen die in clubverband sporten dezelfde motorische vaardigheidstest afleggen, scoort de laatste groep 5 procent beter. Als ze dezelfde uithoudingstest doen, scoren de sporters opnieuw beter dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen (22,8%). Het zijn twee bevindingen die voortkomen uit een onderzoek van de vakgroepen Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.

Het gemiddeld aantal uren dat kinderen tijdens hun kindertijd wekelijks doorbrengen op een sportterrein, beïnvloedt hun motorische ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlaamse kinderen tussen de 8 en 12 jaar die meerdere sporten combineren, fitter zijn dan kinderen die één sport uitoefenen. Bovendien kijken ze op een positievere manier naar hun eigen motorische vaardigheden.

Belang voor gezondheid en ontwikkeling

Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat alle kinderen gestimuleerd zouden moeten worden om deel te nemen aan georganiseerde sport. Niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook voor hun ontwikkeling. 

SportKompas als oriënterende tool

"Kinderen op jonge leeftijd laten proeven van meerdere sporten vergroot de kans dat ze ook later in hun leven blijven sporten", reageert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). "In Vlaanderen verruimen we de sportparticipatie bij sportclubs door een open sportaanbod en multisport bij kinderen te stimuleren." 

Kinderen tussen de 8 en 10 jaar kunnen bijvoorbeeld de oriënterende tool SportKompas gebruiken, waarmee ze via een vragenlijst en bewegingsoefeningen gericht zoeken naar sporten die het best bij hen passen. SportKompas kan georganiseerd worden door gemeentes en basisscholen.

Meer info over het SportKompas vindt u hier

Meest gelezen