Turnhout overweegt tijdelijk sluitingsuur cafés na vechtpartijen

De burgemeester van Turnhout overweegt een tijdelijk sluitingsuur voor de cafés in zijn stad. Nu jongeren na anderhalf jaar corona weer kunnen feesten, is er veel overlast. "We zien in het centrum van de stad nogal wat vechtpartijen, en nachtlawaai dat storend is voor de mensen die er wonen", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). "Donderdag zit ik samen met de politie en de horeca over hoe we dit gaan aanpakken, er liggen concrete voorstellen op tafel."

Sinds een zestal weken is de overlast in het centrum van de stad toegenomen. "Na de vakantie, toen we volledig uit die semi-lockdown gekomen zijn, zien we nogal wat overlast: vechtpartijen, jongeren die heel lang blijven hangen in het stadscentrum en amok maken, nachtlawaai. En daar moeten we iets aan doen, als we de stad aantrekkelijk willen houden, ook als uitgaanscentrum", zegt burgemeester Paul Van Miert.

Er zijn nog geen beslissingen genomen, maar er liggen wel al concrete voorstellen op tafel, zoals een sluitingsuur om 03.00 uur. "De collega's uit de buurgemeenten die tot dezelfde politiezone behoren, die denken daar ook aan, en zijn vragende partij", zegt Van Miert. "Want dit gebeurt niet alleen bij ons in Turnhout, ook zij hebben daar echt wel last van."

Inzet veiligheidspersoneel en plaatsverbod

Een ander voorstel is het inzetten van veiligheidspersoneel. "Dat is dan niet de typische buitenwipper maar toch iemand die in de zaken een oogje in het zeil houdt, en die vertrouwen wint van de klanten en zo heel wat kan voorkomen", gaat Van Miert verder.

De burgemeester gaat ook een plaatsverbod opleggen aan iedereen die betrokken is bij een vechtpartij. Die mag een paar weken dan niet meer in de uitgaansbuurt in Turnhout komen.  

Donderdag gaat Paul Van Miert samenzitten met de horeca en de politie.

Meest gelezen