Brussels minister Maron (Ecolo): "Coronapas verplicht vanaf 15 oktober, maar tijdens eerste dagen nog geen boetes"

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) bevestigt dat het zogenoemde Covid Safe Ticket of de coronapas inderdaad vanaf 15 oktober verplicht wordt in de horeca, in sportgelegenheden en op alle evenementen binnen van meer dan 50 personen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete. Maar volgens Maron zullen de eerste dagen worden gebruikt om te waarschuwen en te informeren.

"Ik kan u vertellen dat het Covid Safe Ticket verplicht wordt vanaf 15 oktober en dat de wet zo vlug mogelijk moet worden gerespecteerd", zegt Alain Maron in "De afspraak". "In het begin zullen we tolerant zijn. Dat is zo met alle regels." Wie daarna in de fout gaat, riskeert volgens Maron boetes van 50 à 500 euro, hoewel die boetes door de rechter worden opgelegd.

U zal uw Covid Safe Ticket geregeld nodig hebben als u in Brussel gaat lunchen of naar het theater wil gaan

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo)

Waar zal de coronapas verplicht zijn? Maron geeft een korte opsomming: in alles wat te maken heeft met restaurants en cafés, sportieve evenementen buiten (meer dan 200 personen) en binnen en alle evenementen binnen van meer dan 50 personen.  "U zal uw Covid Safe Ticket geregeld nodig hebben als u in Brussel gaat lunchen of naar het theater wil gaan", aldus Maron.

"De prioriteit is de vaccinatiegraad verhogen, maar het Covid Safe Ticket dient om de risico's te beperken", zegt de minister. "Maar des te beter als meer mensen beslissen om zich toch te laten vaccineren omdat er een Covid Safe Ticket bestaat."

Geloof mij: ik zou willen dat het vlugger ging

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo)

Die vaccinatiegraad ligt in Brussel inderdaad opvallend laag. Amper 45 procent van de Brusselaars tussen 18 en 24 is gevaccineerd. Maron geeft toe dat dit onvoldoende is, maar wijst erop dat Brussel de op twee na meest kosmopolitische stad ter wereld is, dat zowat een derde  van de bevolking op of onder de armoededrempel leeft en dat een derde van de Brusselaars de dubbele nationaliteit heeft (4 à 5 procent van de Brusselaars is in het buitenland gevaccineerd).

Hoe komt het dan dat de Brusselse overheid er maar niet in lijkt te slagen om meer jongeren te bereiken? "Ik heb daarvoor geen specifieke verklaring", zegt Maron. "Mochten we de oplossing en het recept hebben, dan hadden we dat al toegepast."

De Brusselse minister van Gezondheid - en bij uitbreiding de Brusselse regering - wordt in verband met de aanpak van de coronacrisis een gebrek aan daadkracht verweten. Volgens Maron is dat niet terecht. Het komt er volgens hem nu op aan om in de wijken te gaan en daar zo veel mogelijk mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren. "Dat doen wij, maar dat kost jammer genoeg tijd. Geloof mij: ik zou willen dat het vlugger ging."

Volgens Alain Maron verslechtert de toestand in Brussel niet meer, maar verbetert ze langzaamaan.

Bekijk hieronder het gesprek met Alain Maron in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen