AFP or licensors

Congres VS zet licht op groen voor tijdelijke verhoging schuldenplafond

Nadat vorige week donderdag de Amerikaanse Senaat een verhoging van het schuldenplafond had goedgekeurd, zet nu ook het Huis van Afgevaardigden het licht op groen. De Amerikaanse overheid mag tot december extra geld lenen. De VS dreigde vanaf 18 oktober niet meer te kunnen voldoen aan alle betalingsverplichtingen.

Vier dagen vóór het verstrijken van de deadline van 18 oktober heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond, met 219 stemmen voor en 206 tegen. Zoals gebruikelijk in de VS, moet het akkoord van het Huis nog finaal bekrachtigd worden in de Senaat. Daar worden geen problemen meer verwacht, omdat de Senaat vorige week al een verhoging van 480 miljard dollar had goedgekeurd.

Hiermee komt voorlopig een einde aan het getwist tussen Democraten en Republikeinen dat al wekenlang aansleept. De Republikeinen hielden het been stijf, uit onvrede met plannen van president Joe Biden. Die wil miljarden dollars investeren in nieuwe infrastructuur en een beter sociaal vangnet.

Om de uitgaven van de Amerikaanse overheid onder controle te houden, mag de schuld hoogstens 28,4 biljoen dollar bedragen. Dit schuldenplafond was intussen zo goed als bereikt en daarom is een verhoging van dat bedrag noodzakelijk. Zonder verhoging van het schuldenplafond dreigde de Amerikaanse overheid geen geld meer te hebben om alle lopende kosten te betalen en dat veroorzaakte onrust op de financiële markten. 

Crisis nog niet van de baan

De discussie over dat schuldenplafond is niet nieuw in de VS. Van economische voorzorgsmaatregel is het uitgegroeid tot een politiek wapen tussen de twee belangrijkste politieke partijen. Maar deze keer valt de discussie samen met een andere kopzorg, namelijk het trage economisch herstel als gevolg van de coronapandemie. 

De opluchting over een akkoord is trouwens maar tijdelijk van aard, want de verhoging geldt slechts tot 3 december. Tegen dan zal het geld vermoedelijk weer op zijn. Dat betekent dat Democraten en Republikeinen de komende weken nog stevig verder zullen moeten onderhandelen. Maar intussen hoopt president Biden wel om zijn plannen door het Congres te loodsen.

Meest gelezen