Genkse huisartsenpraktijken zetten zélf derde boostervaccin bij bewoners

Vier huisartsenpraktijken in Genk nodigen 65-plussers vanaf volgende maand zelf uit voor een derde vaccindosis, schrijft De Standaard. Dat is een Vlaamse primeur. Het gaat om een proefproject, waarbij een 1.500-tal Genkenaren via de huisarts een vaccinuitnodiging krijgen. 

65-plussers in enkele Genkse wijken worden vanaf begin november uitgenodigd om in de huisartsenpraktijk in de buurt een zogenaamd boostervaccin te ontvangen, een derde dosis van het coronavaccin. Vier huisartsenpraktijken zetten vanaf volgende maand zelfstandig verpleegkundigen in die vaccins gaan toedienen. Dat terwijl het Agentschap Zorg en Gezondheid nog een plan aan het uitwerken is om alle 65-plussers opnieuw te vaccineren. "Het gaat om een proefproject", legt Kaat Ieven uit aan Radio 2 Limburg, voorzitter van de eerstelijnszone Kemp & Duin en zelf huisarts in Genk. "Het is dus niet zo dat we vooruit lopen op het Agentschap. We willen net info vergaren om de reguliere aanpak bij te staan. Andere huisartsenpraktijken denken er al over na om hetzelfde te doen, maar wij starten als eerste."

In deze testfase gaat het om een kleine 1.500 Genkenaren die we aanspreken voor een derde dosis

Luister hier naar de uitleg van Kaat Iven, voorzitter van de eerstelijnszone Kemp & Duin:

Het proefproject loopt in enkele Genkse wijken waar de vaccinatiegraad laag ligt. De afgelopen maanden werkten diezelfde vier huisartsenpraktijken al mee aan een ander project, waarbij studenten geneeskunde mensen opbelden die geen vaccin willen. De bedoeling was achterhalen waarom bepaalde Genkenaren geen vaccin willen, en ze alsnog proberen overhalen. Dat dezelfde praktijken nu ook effectief vaccins toedienen, is een bewuste keuze. "Zo kunnen we meteen evalueren hoe groot de respons is op dat derde vaccin, wanneer de uitnodiging én het toedienen ervan via de huisarts gebeurt", klinkt het.

Voorlopig blijft het project vrij kleinschalig. "In deze testfase gaat het om een kleine 1.500 Genkenaren die we aanspreken voor een derde dosis", vertelt Ieven. De eerstelijnszone wil bekijken wat de voor- en nadelen zijn van een dergelijk systeem, en gaan hun bevindingen delen met het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Meest gelezen