stad Gent

Gent neemt beslissing over circulatieplan Gentbrugge-Dampoort: wat verandert er?

De Gentse meerderheid heeft een beslissing genomen over het circulatieplan voor Gentbrugge en Dampoort. De belangrijkste verandering komt er ter hoogte van Gentbruggebrug. Het verkeer zal niet meer van Gentbrugge over de brug rechtstreeks naar de Dendermondsesteenweg of Land Van Waaslaan kunnen rijden. Omgekeerd blijft het wel mogelijk om met een klein ommetje van de Dampoortwijk naar Gentbrugge te rijden.

Met het circulatieplan voor deelgemeente Gentbrugge en de Dampoortwijk wil de stad het doorgaand verkeer ontmoedigen van mensen die het Dampoortknooppunt willen vermijden en door de Dampoortwijk en Gentbrugge rijden zonder dat ze daar moeten zijn. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen): "Wat we doen, is het doorgaand verkeer in de wijk zo veel mogelijk beperken. Alles blijft bereikbaar, maar gewoon door de wijk rijden zonder dat je daar moet zijn, zal quasi onmogelijk worden of toch tenminste zeer moeilijk."

Geen knip op Gentbruggebrug, wel beperking vlak voor de brug

"Wat we vroeger dikwijls zagen, is dat mensen die van het zuiden van de stad naar het noordoosten moesten, dat die van oud-Gentbrugge door de wijk over Gentbruggebrug reden, dan naar de Dendermondsesteenweg en door de wijk naar de Land van Waaslaan. Dat zal niet langer kunnen," verduidelijkt schepen Watteeuw. 

Om dat doorgaand verkeer te ontmoedigen, komt er op de Gentbruggestraat een verkeersfilter vlak voor de Gentbruggebrug. Verkeer vanuit Gentbrugge zal over de brug niet meer rechtdoor de Gentbruggestraat kunnen oprijden. Het wordt afgeleid naar de R40 via de Waterkluiskaai en Jan Delvinlaan. Het verkeer vanuit de Dampoortwijk kan ook niet rechtstreeks meer over de Gentbruggebrug Gentbrugge inrijden. Via een ommetje onder de brug kan het wel nog. (zie onderstaande kaart)

stad Gent

Nijverheidskaai wordt éénrichtingsstraat

Het sluipverkeer vanuit Destelbergen via de Nijverheidskaai naar Gent en Gentbrugge wordt onmogelijk gemaakt. Mensen nemen die route om de Dampoort te vermijden, maar door van de Nijverheidskaai een éénrichtingsstraat te maken wordt dat onmogelijk. Schepen Watteeuw: "De Nijverheidskaai is ook niet gemaakt voor doorgaand verkeer. Autoverkeer kan via de Dendermondsesteenweg of de grotere verkeersassen E17 en Brusselsesteenweg naar de stad komen." 

stad Gent

Dendermondsesteenweg blijft belangrijke verkeersader

Bij de voorbereiding van het circulatieplan waren er ook voorstanders om de Dendermondsesteenweg verkeersarmer te maken of zelfs om te vormen tot een éénrichtingsstraat. Maar die plannen zijn van de baan. De Dendermondsesteenweg blijft een in-en uitvalsweg voor Gent. De straten in de wijk, die uitgeven op de Dendermondsesteenweg, worden wel vaak omgevormd tot éénrichtingsstraten om doorgaand verkeer te ontmoedigen. 

stad Gent

Nieuwe plan pas in de praktijk najaar 2022

Politiek is de beslissing dan wel genomen over het circulatieplan voor Gentbrugge-Dampoort, de uitvoering is nog niet voor morgen. Eerst moet de Gentse gemeenteraad het plan nog goedkeuren, waarschijnlijk in november.  Schepen Watteeuw: "Dan moeten we de invoering nog voorbereiden en we moeten ook rekening houden met de werken aan de Dampoort. Dus het zal voor het najaar van 2022 zijn." Wie het volledige plan in detail wil bestuderen kan voor een kaart downloaden via de website van de stad.

kasto80

Meest gelezen