Groen stelt fusie voor van Diest en Scherpenheuvel-Zichem: "Beter spontaan beginnen vrijen dan gedwongen trouwen"

In Diest stelt de oppositiefractie Groen een fusie voor met buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem. Een fusie levert heel wat financiële voordelen op, zegt de partij. Als de fusie nu zou gebeuren, dan zou de Vlaamse overheid bijna 24 miljoen euro aan schulden overnemen. Maar er zijn nog voordelen.

Gemeenteraadslid David Celis van Groen in Diest wil dat een speciale gemeenteraadscommissie een mogelijke fusie onderzoekt. Hij zal op de volgende gemeenteraad de oprichting van zo een commissie voorstellen. Celis vindt het ongehoord dat zowel zijn thuisstad Diest als buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem een afwachtende houding aannemen als het over een fusie gaat. 

De Vlaamse overheid stimuleert nochtans al een tijdje de fusie van gemeenten. Nu kan dat nog vrijwillig, maar later wordt het mogelijk verplicht, zonder de voordelen die nu nog bestaan. "Je kunt beter spontaan beginnen te vrijen dan gedwongen te moeten huwen. Ooit worden fusies toch verplicht en dan valt er al helemaal niet meer te onderhandelen", stelt David Celis.

Voordelen

Eén van de voordelen van een vrijwillige fusie is dat de Vlaamse Overheid een deel van de gemeentelijke schulden overneemt. "Voor Diest en Scherpenheuvel-Zichem zou dat een bedrag zijn van 23,7 miljoen euro. Niet slecht als je weet dat de financiële situatie van beide besturen niet riant is", zegt Celis.

Maar er is meer. Er zou maar één bestuur overblijven met op termijn één burgemeester en zes schepenen.  Volgens Celis is het verdwijnen van een reeks mandaten net datgene wat fusiegesprekken nu tegenhoudt. "Dat vergt politieke moed, maar je kan moeilijk de postjes belangrijker maken dan het algemeen belang", aldus Celis.

Een laatste opvallend voordeel is volgens David Celis dat de deelgemeente Kaggevinne, die nu over Diest en Scherpenheuvel-Zichem verspreid ligt, opnieuw één zou kunnen worden.  "Op die manier worden dus ook de deelgemeenten in ere hersteld", besluit Celis.

Scherpenheuvel-Zichem geen vragende partij

De burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes (CD&V), heeft voorlopig geen oren naar het voorstel. "Er zijn voordelen aan schaalvergroting, maar ook een hoop nadelen. Het is meer dan het financiële voordeel dat je daaruit zou kunnen halen. Een fusie met Diest leeft niet in onze gemeente. We hebben die vraag zelfs nog nooit eerder gekregen", aldus Claes.

Naam

Een voorstel voor een nieuwe naam heeft Celis nog niet. "Mijn voorkeur gaat uit naar een passende, originele, liefst neutrale naam. Die kan samen met de inwoners gezocht worden", stelt Celis voor. 

Meest gelezen