Tot en met zaterdag heel wat winkels van Lidl dicht door vakbondsacties

Ook dit weekend zullen heel wat winkels van Lidl gesloten blijven, dat laten de gemeenschappelijke vakbonden weten. Vandaag zijn zowat 1 op de 3 winkels van dicht door een stakingsactie. De directie van Lidl heeft intussen laten weten dat er maandag overleg gepland is maar de vakbonden vragen aan de werknemers om actie te blijven voeren tot er een akkoord is: "De directie moet begrijpen dat onze vraag naar respect en personeel niet zomaar een slogan is."

Sinds woensdag heeft het personeel van Lidl het werk neergelegd en is ongeveer een op de drie winkels gesloten. Vandaag ligt het zwaartepunt van de acties in Wallonië, terwijl dat woensdag in Vlaanderen lag. De vakbonden willen met de actie de hoge werkdruk in de winkels van Lidl aanklagen.

De directie van Lidl heeft intussen laten weten dat er maandagvoormiddag nieuw overleg gepland is met de vakbonden. De supermarktketen hoopt dat in afwachting van dat gesprek de winkels opnieuw openen. "Wij vinden het uiteraard jammer dat de winkels gesloten zijn en hopen op een constructieve dialoog", aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Zolang er geen oplossing is gevonden, zullen de winkels gesloten blijven
Statement van het gemeenschappelijk vakbondsfront

De vakbonden betreuren echter dat er pas maandag opnieuw rond de tafel wordt gezeten. "Wij weigeren de dialoog niet. We zullen maandag naar die vergadering gaan, maar zolang er geen oplossing is gevonden, zullen de winkels gesloten blijven", klinkt het in een gezamenlijke reactie van BBTK, ACV Puls, CNE en ACVLB.

Vrijdag zullen de spontane winkelsluitingen dus gewoon doorgaan, klinkt het verder. Het gemeenschappelijk vakbondsfront roept ook op tot een algemene staking bij Lidl op zaterdag. "Alle deuren moeten gesloten blijven op 16 oktober", klinkt het. "De directie moet begrijpen dat onze vraag naar respect en personeel niet zomaar een slogan is."

De stakingspost aan het distributiecentrum aan de Hermeslaan in Genk is wel opgeheven nadat de directie van Lidl daar een deurwaarder naartoe had gestuurd. "Maar we hebben het stakingspiket vrijwillig opgegeven", zegt Mary-Anne Smeets, secretaris bij BBTK Limburg. "Er is een deurwaarder gekomen, maar dan hebben we zelf beslist van strategie te veranderen en het piket op te heffen."

"We hadden ons kunnen verzetten, maar dat gaan we niet doen. Voor ons is de boodschap het belangrijkste en dat moet alle aandacht krijgen," benadrukt Smeets ook nog. 

Overleg op maandag

Komende maandag zit de directie van supermarktketen Lidl dus opnieuw rond de tafel met de vakbonden. Bedoeling is om dan tot een akkoord te komen over de hoge werkdruk bij het personeel. 

Een van de pijnpunten is de zogeheten vliegende ploeg die ontoereikend zou zijn om alle afwezigheden in de winkels op te vangen. Daarnaast is er de discussie over de eerder toegezegde 42 werkuren die de directie nu zou willen inkrimpen. Die werkuren waren enkele jaren geleden toegezegd om werknemers aan te trekken, die zouden bijspringen bij de invoering van nieuwe werkprocessen en het invullen  van nieuwe taken, gekoppeld aan de uitbreiding van het aanbod in de winkels. "Intussen zijn dat volwaardige werknemers geworden, nodig om de winkels draaiend te houden", zegt Jan De Weghe van de BBTK. "Bovendien is er een vacature-probleem bij Lidl omdat de keten vaak  deeltijdse contracten geeft terwijl dat personeel elders een voltijdse baan vindt." De vakbonden zijn bereid om te praten, zeker omdat een staking voor loonverlies zorgt. Maar dan eisen zij wel concrete  voorstellen. 

Meest gelezen