Ronny De Coster

Jeugdschrijver Marc de Bel krijgt 20.000 kindertekeningen voor cover nieuw boek

Voor zijn nieuwste boek 'Stoverij met frieten' lanceerde jeugdschrijver Marc de Bel uit Kruisem een tekenwedstrijd. Kinderen uit de laatste 4 jaar van het lager onderwijs konden een tekening insturen die kon dienen als alternatieve cover van het boek. Uitgeverij Hautekiet dacht aan een 500-tal inzendingen en Marc de Bel zelf hoopte stilletjes op 5.000 tekeningen, maar het werden er ongeveer 20.000.

De eerste druk van 'Stoverij met frieten' heeft nog een cover die door een professionele illustrator is gemaakt, maar die druk is al uitverkocht. Voor een van de volgende drukken wilde schrijver Marc de Bel een tekening van een lezer. Dus lanceerde hij een tekenwedstrijd. Marc de Bel: "De kinderen kregen de korte inhoud van het boek en de huidige cover. En ze kregen de opdracht zelf een nieuwe cover te bedenken. Tot vandaag konden kinderen hun tekening insturen en we hadden gehoopt op een 5.000 inzendingen, maar het zijn er meer dan 20.000 geworden. We zijn echt overweldigd."

De hoofdwinnaar van de wedstrijd mag met de hele klas en de juf of meester gratis frietjes gaan eten

"Ik heb daarom mijn vrouw, één van mijn zonen, mijn dochter, één van de schoondochters en een kleindochter ingeschakeld als jury. Op de kleindochter na zijn dat allemaal mensen die in het onderwijs staan", vertelt de Bel. De jury zal zich door alle tekeningen ploeteren en er 36 selecteren. 

"De hoofdwinnaar van de wedstrijd mag met de hele klas en de juf of meester gratis frietjes gaan eten in een frituur in de buurt. Ze zullen ook een meet and greet krijgen met mij en elk kind van de klas krijgt ook een gesigneerd exemplaar van het boek. De andere 35 tekenaars krijgen een boekenpakket."

En de winnaar is ...

Waarschijnlijk de leukste beloning voor de eindwinnaar is de kans dat de tekening op een nieuwe druk van het boek de cover siert. Marc de Bel: "Het boek is 14 dagen geleden verschenen, maar is nu al aan herdruk toe. De mogelijkheid zou zijn om het boek te herdrukken met de winnende cover. Maar dat moet bekeken worden met de uitgeverij en de drukker. Maar het zou wel heel leuk zijn. En als het al te laat is voor de tweede druk, dan kunnen we het eventueel voorzien voor de derde druk."

Er moeten nog heel wat tekeningen bekeken worden, maar Marc de Bel hoopt de winnaars tegen het einde van de week bekend te kunnen maken op zijn website www.belirium.be.

Meest gelezen