Nieuwpoort

Jongeren krijgen premie om woning in Nieuwpoort te kopen, Unia bezorgd over mogelijke discriminatie

Nieuwpoort gaat jonge mensen die een woning kopen in de badstad, een premie geven van 10.000 euro. Iedereen die een eerste woning koopt en maximaal 35 jaar oud is zal recht hebben op die premie. Op die manier willen we de bevolking in Nieuwpoort verjongen, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). Heet gelijkekansencentrum Unia reageert bezorgd en wijst op het risico voor discriminatie.

Het is al jaren zo dat de kustgemeenten een oudere bevolking hebben. Nieuwpoort wil jongeren aantrekken door hen te helpen als ze een woning in de badstad kopen. Burgemeester Geert Vanden Broucke: "Naast die premie van 10.000 geven we ook een korting op de grondlasten. Jongeren moeten de eerste 5 jaar maar de helft van hun onroerende voorheffing betalen als ze een woning in Nieuwpoort kopen."

De gemeenteraad moet de maatregel eind deze maand nog goedkeuren. Burgemeester Vanden Broucke: "Het is niet dat we senioren weg willen, maar we willen een gezondere mix tussen jong en oud."

"Wij willen dat jonge mensen hier wonen, verblijven en deel uitmaken van onze gemeenschap", zegt Schepen voor Wonen Nieuwspoort (CD&V) Frans Lefevere:

Videospeler inladen...

Het gelijkekansencentrum Unia heeft bedenkingen. "We begrijpen natuurlijk wel de doelstelling", zegt Els Keytsman. "Men wil meer diversiteit in de gemeente en iets doen aan de betaalbaarheid van woningen. Maar zo'n leeftijdsgrens is natuurlijk zeer arbitrair en kan discriminatoir werken."

Keytsman wil samen met Nieuwpoort bekijken hoe de doelstelling om te diversifiëren op een andere manier kan worden behaald. "Als je Nieuwpoort diverser wil maken, kan je bijvoorbeeld niet alleen kijken naar het kopen van woningen, maar ook naar het huren van woningen." Meer jongeren aantrekken doe je volgens Unia vooral door te kijken naar het aanbod aan scholen, mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding, sportmogelijkheden of een aanbod voor jonge gezinnen.

Zolang het niet zeker is, gaan we verder met dit verhaal

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort

Er bestaan ook twijfels over de juridische afdwingbaarheid van de Nieuwpoortse maatregel, maar dat schrikt burgemeester Geert Vanden Broucke niet af. "Zolang het niet zeker is, gaan we verder met dit verhaal." Volgens Vanden Broucke moet hij ergens een grens trekken.

Dat de talrijke nieuwe luxeappartementen in Nieuwpoort niet bepaald goedkoop zijn, ontkent de burgemeester niet. "Duur, maar dicht bij de zee." Hij sluit bijkomende maatregelen om meer jongeren aan te trekken niet uit.

Meest gelezen