Videospeler inladen...

BEKIJK - Kamerdebat over beleidsverklaring wordt stevig energiedebat

Het debat in de Kamer over de beleidsverklaring van de regering is een stevig energiedebat geworden, vooral tussen de N-VA enerzijds en de regeringspartijen anderzijds. En daardoor werd het ook een opbod tussen de federale regering en de Vlaamse regering. Wie doet het meest om de snel stijgende energiefactuur te milderen? Wie gaat op het einde de energierekening betalen? En op welke energie gaan onze elektriciteitscentrales de komende jaren draaien?

Daags nadat premier Alexander De Croo (Open VLD) de regeringsplannen voor het komende jaar er uit de doeken deed, wordt in de Kamer sinds vanochtend druk gedebatteerd over de beleidsverklaring van de Vivaldi-regering. 

In tegenstelling tot gisteren is de N-VA-fractie vandaag wel aanwezig in het halfrond. Fractievoorzitter Peter De Roover beschuldigt de regering-De Croo ervan dat ze zich voor haar begroting voor volgend jaar rijk gerekend heeft. En het zal vooral de middenklasse zijn die de begrotingsmaatregelen van de regering zal betalen, zegt De Roover.

Volgens De Roover staan de belastingsverlagingen waarmee de regering gisteren uitpakte geenszins in verhouding met de nieuwe belastingen die worden ingevoerd. “De nieuwe belastingen verhogen met 1,2 miljard en daarvan krijgen de mensen met lastenverlagingen 225 miljoen terug (...) Indien de burger een briefje van 5 euro aan de overheid geeft, krijgt hij daarvoor een bon van 1 euro terug”, zo rekende De Roover voor.

Videospeler inladen...

Het Kamerdebat kwam pas echt op gang toen De Roover zijn pijlen richtte op de maatregelen om de energiefactuur te lijf te gaan. De regering-De Croo besliste gisteren o.a. dat het uitgebreide sociaal tarief tot de lente zal verlengd worden en dat daar bovenop een winterkorting komt voor wie van dit tarief geniet.

Ook hier is het het de middenklasse die het gelag van 600 miljoen euro zal moeten betalen, zegt Peter De Roover.

Videospeler inladen...

Vanop de meerderheidsbanken werd meteen tegengas gegeven op de kritiek van de grootste oppositiefractie. “Ik hoor een aantal slogans die het op Twitter ongetwijfeld goed doen”, pareerde Melissa De Praetere van Vooruit. 

Het sociaal-democratische Kamerlid pikte het niet dat de N-VA maar kritiek spuide, terwijl de partij met geen tegenvoorstellen komt. Ze merkte fijntjes op dat de N-VA in het verleden zelf nog de BTW op elektriciteit van 6 procent optrok naar 21 procent. “Zou u die terug verlagen?” 

In één moeite door sneerde De Praetere naar de Vlaamse regering. Daar levert de N-VA met Zuhal Demir de minister van Energie en met Jan Jambon de minister-president, terwijl  de socialisten er op de oppositiebanken zitten. En dat leidde vanochtend in het federale parlement zienbaar tot frictie:

Videospeler inladen...

Peter De Roover liet dit  niet over zijn kant gaan en merkte op dat de Vlaamse regering de energieheffingen verlaagd heeft. 

En hij haalde Debora vanonder het stof. Debora was de kassierster die Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dit voorjaar nog gebruikte als casus tijdens het loonoverleg:

Videospeler inladen...

De kritiek van De Roover was nog niet koud of federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), wees hem al op een fout. “Deze regering heeft geen enkele maatregel genomen die de factuur verhoogt”, zei de minister. 

Van der Straeten zei dat dat tot nu toe deel uitmaakte van het energiebeleid in België, waarbij gestegen kosten voor windmolens op zee doorgerekend werden op de energiefactuur. “Daar hebben we nu een halt aan toegeroepen door het invoeren van de energienorm.” 

Die norm wordt vanaf 2022 ingevoerd, om de energiefactuur in lijn te houden met die van onze buurlanden. “Dat betekent dat voor de eerste keer de energiefactuur hervormd wordt en een dam opwerpt tegen de prijsstijgingen”, reageerde de minister.

Videospeler inladen...

Van de energiefactuur sloeg de discussie in de Kamer vanochtend over naar de bronnen van energie: de elektriciteitscentrales. 

Het was Groen-fractievoorzitter Wouter De Vriendt die deze discussie opende door aan te halen dat de regering-De Croo extra inzet op hernieuwbare energie om zo snel mogelijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Dat was koren op de molen van Peter De Roover, want die herinnerde eraan dat de regering de komende jaren gascentrales wil bouwen. En toen was het hek van de dam: de aloude discussie over kernenergie was geopend. 

“Waar de de State of the Union (de beleidsverklaring van de regering) niet over spreekt, is het woord ‘kenergie’. We vinden het niet terug. Is dat geen thema”, maakte De Roover zich leuk. 

Videospeler inladen...

Op dit moment mengde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zich in de discussie. “Elke partij weet dat 5 van de 7 kernreactoren zullen sluiten (...)”. Lachaert gaf aan dat hij gerust een discussie wil houden over het langer openhouden van de 2 jongste reactoren. 

Maar, zo merkte Lachaert op, dat ons energiebeleid niet afhankelijk kan zijn van slechts 2 reactoren. Geen gascentrales bouwen,  “dat is toch compleet onverantwoord”, zo besloot Lachaert zijn betoog.

Videospeler inladen...

De Kamer debatteert nog de hele dag verder, mogelijk tot in de vroege uurtjes. Morgen, ten vroegste om 15 uur, wordt gestemd over de motie van vertrouwen die de regering heeft ingediend.

 

Meest gelezen