Kerstmarkten zijn terug van weggeweest: "Het wordt zoveel mogelijk zoals vroeger" 

In verschillende grote steden zijn de voorbereidingen begonnen voor de kerstmarkten en grote winterevenementen eind dit jaar. Zowel in de stad Brussel als in Leuven zullen er eind dit jaar weer glühwein en tartiflette geserveerd worden.

Brusselse winterpret

Op 26 november begint in het centrum van Brussel een nieuwe editie van Winterpret. Die zal tijdens de hele maand december doorlopen tot en met 2 januari 2022. "Vorig jaar kon Winterpret niet plaatsvinden, maar dit jaar willen we het evenement zeker organiseren", vertelt de Brusselse schepen van Toerisme, Delphine Houba (PS). "Winterpret is heel belangrijk voor onze stad. Zowel voor de inwoners als voor de handelaars." 

Ook de toeristische dienst van het Brusselse Gewest is blij met de terugkeer van Winterpret. "Het is een heel belangrijk evenement voor het binnenlands én buitenlands toerisme. Veel mensen in onze buurlanden, zien Winterpret als één van de meest aantrekkelijke kerstmarkten van ons continent", aldus Jeroen Roppe van visit.brussels.

Op een concrete invulling van het programma is het voorlopig nog wachten. "We overleggen nog met de federale en de Brusselse overheid in verband met de coronamaatregelen die we gaan moeten toepassen", vertelt schepen Houba.

Zoals vroeger, maar zonder muziekpodium

Ook de Leuvense kerstmarkt gaat dit jaar door zoals voor de coronacrisis. Van 8 tot en met 19 december worden het Ladeuze- en het Hooverplein ingepalmd. "We keren terug naar onze wortels. Alleen het grote hoofdpodium waar de artiesten optreden, valt weg. We willen absoluut vermijden dat er massa's mensen zouden samentroepen", vertelt organisator Marc Pinte. Wel zal er rondtrekkende animatie zijn op de twee pleinen. De organisatie houdt in tussentijd de coronaregels in de gaten. "We volgen de regels die de horeca hanteert. Zoals het er nu naar uit ziet, kan dus alles doorgaan zoals vanouds, met uitzondering van het hoofdpodium", aldus nog Pinte.

Meest gelezen