Captain Kirk-acteur William Shatner is de oudste mens in de ruimte: "Deze ervaring heeft mij diep geraakt"

Acteur William Shatner, vooral bekend als Captain James T. Kirk uit "Star Trek", mag zich met zijn 90 lentes vanaf vandaag de oudste mens in de ruimte noemen. "Deze ervaring heeft mij diep geraakt", zegt Shatner na de landing". De acteur vloog met een capsule van Blue Origin net boven de grens van de ruimte. Hij breekt daarmee het amper enkele maanden oude record van Wally Funk met 8 jaar.

Rond 16.50 uur Belgische tijd is de New Shepard-capsule van Blue Origin gelanceerd. Aan boord waren behalve Shatner ook twee betalende klanten en een ingenieur die meegewerkt heeft aan de ontwikkeling van de capsule. De vlucht duurde zo’n 10 minuten en vloog kort even boven de grens van 100 kilometer, het officiële begin van de ruimte.

Shatner is duidelijk geëmotioneerd als hij uit de capsule stapt. "Het is onbeschrijfelijk, deze ervaring heeft mij diep geraakt", zegt hij. "Ik had niet verwacht dat het blauwe laagje rond onze planeet zo dun is. Je bent er zo door, in een hartslag en alles wat je daar buiten ziet is zwart. Het laagje lucht dat ons in leven houdt is zo klein in vergelijking met de rest van het heelal."

Blue Origin, het bedrijf van Amazon-miljardair Jeff Bezos, breekt zo hun eigen record van afgelopen zomer. Toen vloog Wally Funk mee, een 82-jarige astronaute die tot dan nog nooit in de ruimte was geweest. Ze was tot daarnet de oudste mens in de ruimte, al blijft ze wel de oudste vrouw in de ruimte natuurlijk.

Bekijk hier hoe de vlucht verlopen is:

Videospeler inladen...

Captain James T. Kirk, USS Enterprise

De Canadese acteur William Shatner is een levende legende voor fans van de "Star Trek"-franchise. Hij speelde op zijn 35e Captain James T. Kirk in de originele tv-reeks uit de tweede helft van de jaren 60. Kirk was gezagvoerder van de USS Enterprise, het vlaggenschip van de United Federation of Planets.

Van links naar rechts: Leonard Nimoy (Spock) en William Shatner (Kirk)

Samen met zijn wetenschapsofficier Spock (Leonard Nimoy), dokter McCoy (DeForest Kelly), luitenant Uhura (Nichelle Nichols), stuurman Sulu (George Takei), navigator Chekov (Walter Koenig) en hoofdingenieur Scotty (James Doohan) verkende Kirk vreemde nieuwe werelden en ging hij op zoek naar nieuw leven en nieuwe beschavingen. "To boldly go where no man has gone before", klonk het in de originele begingeneriek.

Bekijk hier de begingeneriek van het eerste seizoen:

Er werd een bijna utopische toekomstvisie voorgesteld, waarbij armoede en oorlog waren uitgeroeid en de mensheid -samen met andere soorten- de ruimte verkende. Hoewel de originele tv-serie maar drie seizoenen telt, waarvan op z’n zachtst gezegd niet alle afleveringen hetzelfde niveau haalden, heeft de serie heel wat trouwe fans.

Bekijk hier een fragment uit die eerste reeks:

Er kwamen verschillende spin-offreeksen van "Star Trek: Next generation" met Patrick Stewart over "Star Trek: Deep Space 9" en "Star Trek: Voyager" tot "Star Trek: Enterprise". Momenteel lopen de series "Star Trek: Discovery" en "Star Trek: Picard" zowat simultaan (de ene op Netflix en de andere op Amazon Prime). In verschillende reeksen heeft Shatner een kleine cameo.

Ook op het grote scherm nam Shatner zijn rol als Kirk op. In de jaren 70, 80 en 90 was hij te zien in maar liefst 7 "Star Trek"-films. Daarin speelt hij een oudere versie van de kapitein (of admiraal, afhankelijk van de film). Al duurde het dus tot 2021 voor de acteur die de bekendste fictieve ruimtekapitein speelt ook echt de ruimte in ging.

Meest gelezen