Marc Bols van Garage Bols in zijn lege toonzaal
Foto: rtv

Lege toonzalen bij autodealers: "Fabrikanten laten ons in de steek"

De toonzaal van Garage Bols in Poppel, bij Ravels, staat zo goed als leeg. Dat meldt RTV. Ook die van Garage Lavrijsen in Geel is nog maar voor de helft gevuld. Dat komt omdat fabrikanten weinig of zelfs geen wagens meer leveren. Er zijn te weinig onderdelen op voorraad en daardoor liggen veel productielijnen stil. "Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Citroën, ... De productie kan nergens volgen", vertellen de autodealers bij Radio 2 Antwerpen.

De toonzalen van verschillende autodealers zijn aan het leeglopen, blijkt na een rondvraag bij enkele zaken in de provincie Antwerpen. Dat heeft te maken met het groot tekort aan chips, voor de elektronica van de wagens, waardoor autofabrikanten hun productielijnen moeten vertragen. "Meerdere fabrieken hebben zelfs al tijdelijk de deuren gesloten, ze laten ons in de steek", vertelt Marc Bols van Garage Bols in Poppel bij Radio 2 Antwerpen. "In onze toonzaal staan nu nog 2 auto's, terwijl dat er normaal 14 zijn."

Het chiptekort in de auto-industrie is iets dat meerdere autodealers voelen. Ook Garage Lavrijsen in Geel heeft maar een halfvolle toonzaal. "Wij hebben zelfs al oldtimers uit de kelder gehaald om de toonzaal te kunnen vullen. Bovendien houden we de verkoop van onze stockwagens tegen, zodat we toch nog iets kunnen blijven tonen aan de klanten", klinkt het daar.

Wij hebben al oldtimers uit de kelder gehaald om onze toonzaal mee te vullen

Chris van Garage Lavrijsen in Geel

"Er bellen al autodealers vanuit Nederland naar ons om hier een voertuig te mogen komen halen, maar die moeten we helaas teleurstellen. We houden ze bij om onze eigen klanten te helpen. Onze klanten moeten nu al wachten tot maart op hun auto", klinkt het bij Garage Bols. Ook bij Garage Lavrijsen loopt de leveringstermijn op tot 8 à 10 maanden.

Omdat de productielijnen bij meerdere autofabrikanten stilliggen, stijgt ook de vraag op de tweedehandsmarkt. "Het is heel moeilijk om aan tweedehandsauto's te geraken. Wij gaan zelfs al naar Duitsland om daar tweedehandsauto's op te pikken, die we dan hier kunnen verkopen", aldus Bols. 

Meest gelezen