Legoverzamelaar uit Genk koopt bouwdozen dubbel, als speelgoed én als belegging: "Trein van 80 euro nu 900 euro waard"

Naast speelgoed voor jong en oud doet Lego tegenwoordig ook dienst als beleggingsmiddel. Verwoede verzamelaars kopen zeldzame bouwdozen en verkopen die maanden of jaren later weer door voor heel wat meer geld. Dat doet ook Rob B. uit Genk. Hij koopt alle Legobouwdozen dubbel: eentje als speelgoed voor zijn dochter, eentje om in te beleggen. 

Het Laatste Nieuws heeft het woensdagochtend over een nieuwe bouwdoos van Lego, een replica van de Titanic, die te koop is voor zo'n 630 euro. Een collecters item dus, dat bestaat uit zo'n 9.000 blokjes en beschikbaar is vanaf begin november. Veel fans staan te popelen om die duizenden blokjes in mekaar te puzzelen... of net helemaal niet. Een nog volledig afgesloten en onbeschadigde Legodoos, met redelijk zeldzame inhoud, kan je na enkele maanden of jaren al snel honderden tot zelfs duizenden euro's opleveren. Dat vertelt Rob B. uit Genk in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. Zo'n doos zou elk jaar tot elf procent in waarde kunnen stijgen.

Een klant van mij verzamelde zeldzame dozen en verkocht alle legoblokjes apart. Die man was destijds werkloos, en is nu rijk

Lees verder onder de foto:

"Enkele jaren geleden zag ik online dat de prijzen van zulke bouwdozen begonnen te stijgen", legt de Genkenaar uit. "Toen hoorde ik van een klant van mij dat die zeldzame dozen verzamelde en dan alle legoblokjes apart verkocht! Die man was destijds werkloos, en is nu rijk", getuigt Rob. "Ik ben zelf dan ook maar dozen beginnen verzamelen, maar dan telkens dubbel: eentje voor mijn dochter om effectief te bouwen, en de andere bewaar ik luchtdicht en afgesloten op zolder. Zelf verkoop ik die dozen niet meer, maar mijn dochter kan er binnen ettelijke jaren heel veel geld mee verdienen."

Over hoeveel geld gaat het dan net? Volgens de Genkse verzamelaar gaat het over honderden, of zelfs duizenden euro's winst per doos. "Ik heb de Lego 'Emerald Night Train' gekocht voor 80 euro. Nu is die zo'n 900 euro waard", doet Rob uit de doeken. "Dat komt omdat Lego bepaalde nieuwe dozen maar voor een heel korte periode te koop zet. Wie het daarna nog wil kopen, moet de doos tweedehands overkopen. Die prijzen schieten al snel de lucht in, omdat je ze nergens anders meer te pakken krijgt."

Hoewel je er veel geld mee zou kunnen verdienen, is deze evolutie geen goed nieuws voor échte Legofans, vindt de Genkenaar. "Wie zulke zeldzame dozen effectief wil bouwen, zoals die Titanic bijvoorbeeld, moet heel lang sparen om het nog maar te kunnen kopen. Als je dan te laat bent en je moet een tweedehandsexemplaar overkopen, dan betaal je plots veel te veel en kan je de doos misschien niet meer betalen."

Meest gelezen