Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vijf doden en twee gewonden na aanval van man met pijl en boog in Noorwegen, verdachte is 37-jarige Deen

In het stadje Kongsberg, ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo, zijn gisteravond verschillende mensen neergeschoten door een man die gewapend was met pijl en boog. De politie bevestigt dat er vijf doden en twee gewonden zijn. De vermoedelijke dader is opgepakt. Het gaat om een man van 37 met de Deense nationaliteit. De politie sluit niet uit dat het gaat om een terreurdaad.

De dodelijke aanval zou begonnen zijn in een Coop-supermarkt in Kongsberg. De verdachte heeft daarna op verschillende plaatsen in het stadje mensen neergeschoten. Hij gebruikte pijl en boog en mogelijk ook andere wapens, dat wordt nog onderzocht.

Vijf mensen zijn omgekomen. Er zijn ook twee zwaargewonden, onder wie een politieagent die niet in functie was. Zij zouden niet in levensgevaar verkeren.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Motief nog onduidelijk, terreur niet uitgesloten

De vermoedelijke dader werd opgepakt om 18.47 uur, een half uur na de eerste melding bij de politie. Zij gaan ervan uit dat hij alleen handelde, maar sluiten niet uit dat hij een terreurdaad heeft willen plegen. Daarom dragen politieagenten in heel het land uitzonderlijk wapens.

Over de verdachte weten we intussen dat het een 37-jarige man is met de Deense nationaliteit die in Kongsberg woont. Hij is bekend bij de politie voor verschillende feiten.

Politie en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse gisteren. Op een persconferentie later op de avond sprak eerste minister Erna Solberg van "verschrikkelijke berichten uit Kongsberg". "Ik snap dat mensen bang zijn, maar het is belangrijk om te benadrukken dat de politie de zaak onder controle heeft." Ze zei ook dat het nog te vroeg was om te speculeren over het motief van de dader.

Kongsberg is een stad van zo'n 28.000 inwoners in het zuidoosten van Noorwegen, op zo'n 80 kilometer van de hoofdstad Oslo. Dergelijk geweld is zeldzaam in Noorwegen. Het is het zwaarste incident sinds de terreuraanslagen van Anders Breivik in 2011 waarbij 77 doden vielen.

De Noorse premier Erna Solberg (rechts) en minister van Justitie Monica Mæland (links).

Meest gelezen