Radio 2

Meiboom gezet op dak van op een na hoogste gebouw van Oostende: "30 verdiepingen, 97 meter hoog"

Het hoogste gebouw van de Belgische kust, het Europacentrum in Oostende, krijgt concurrentie van een andere woontoren in de stad: de Sky Tower, in de wijk Hazegras vlakbij het station. De ruwbouw van de nieuwe Sky Tower is af, de meiboom is op het dak gezet. De Sky Tower telt 30 verdiepingen, het Europacentrum 34. 

De Sky Tower is met zijn 30 verdiepingen en 97 meter hoogte het op een na hoogste gebouw van Oostende. Na het Europacentrum dus, dat bijna 104 meter hoog is en eind jaren '60 al werd gebouwd. Vanmorgen is de meiboom op het dak van de Sky Tower gezet. Dat is een traditie in de bouwsector, als een ruwbouw is afgewerkt. 

Het draagvlak om zo hoog te bouwen wordt groter en groter. Iedereen wil ook nog pleinen en groen in de stad, dus kunnen we niet anders dan in de hoogte gaan.

"De Sky Tower heeft 150 appartementen, een restaurant op de bovenste verdieping en kantoorgebouwen op het gelijkvloers", zegt David Degroote van vastgoedgroep Degroote, dat het gebouw zet. "Het is al 50 jaar geleden dat er aan de kust nog zo'n hoog gebouw vergund en gebouwd is geweest. We zien dat het draagvlak om zo hoog te bouwen groter en groter wordt. Iedereen wil ook nog pleinen en groen in de stad en daardoor kunnen we niet anders dan in de hoogte gaan."

Geen plaats meer op de grond

Hoogbouw is alleen op specifieke locaties mogelijk in Oostende. "We hebben met de stad bepaald waar het kan en mag", legt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) uit. "We hebben al een aantal mooie realisaties op de Oosteroever. Oostende is wat oppervlakte betreft de kleinste stad van Vlaanderen. In de winter wonen hier 72.000 mensen, in de zomer meer dan 200.000. We moeten al die mensen toch de mogelijkheid geven om hier te verblijven. Dat kan alleen met hoogbouw, want op de grond hebben wij echt geen plaats meer!"

Meest gelezen