Advocaten van vrouwen in zaak-De Pauw tevreden na eerste procesdag: "Een verrassend hoge strafvordering"

De advocaten van de vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld in het proces tegen Bart De Pauw, zijn tevreden met de strafvordering van het parket. De aanklager eist een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar. Als De Pauw op de tweede procesdag wél schuldinzicht toont, dan is een lichtere straf nog mogelijk. "Een verrassend hoge vordering", aldus advocate Christine Mussche, al denkt ze niet dat er schuldinzicht komt. 

In het gerechtsgebouw in Mechelen is het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw van start gegaan. Hij moet zich verantwoorden voor belaging en elektronische overlast. Aan het einde van de eerste zittingsdag waarop de advocaten van de vrouwen aan het woord kwamen, vorderde de procureur een celstraf van een jaar met uitstel. “De gunst van de probatieopschorting zou voor mijn ambt kunnen volstaan, maar daarvoor is wel nood aan een degelijk schuldinzicht. Dat lijkt te ontbreken in dit dossier", aldus de procureur.

"Het was een emotionele dag voor de dames", reageert advocate Christine Mussche na afloop. Zij vertegenwoordigt samen met advocate An-Sofie Raes 9 vrouwen die mogelijk slachtoffer zijn geworden en zich burgerlijke partij hebben gesteld. "Vandaag hebben zij via ons hun verhaal eindelijk kunnen vertellen, maar morgenochtend zullen zij zelf als eerste het woord krijgen en dat zal nog een heel ander verhaal worden op emotioneel vlak."

"Geen van de dames heeft gevraagd om deze situatie", voegt advocate Raes eraan toe. "Ik ben blij dat we vandaag hebben kunnen duidelijk maken dat deze vrouwen niet zijn wie men er aan de overzijde van wil maken."

"Ik vind de vordering verrassend hoog ", aldus advocate Christine Mussche. Bekijk hieronder het interview:

Videospeler inladen...
De straf is voor ons niet relevant
An-Sofie Raes, advocate burgerlijke partijen

Een straf is volgens de advocaten nooit belangrijk geweest voor de dames. "We zijn daar zelfs onze pleidooien mee gestart", verduidelijkt Raes. "Ze willen enkel de erkenning, het inzicht dat het gestelde gedrag fout was en dat het in de toekomst niet meer zal gebeuren. Dat is de reden waarom sommige dames destijds naar de VRT en de preventie-adviseur zijn gestapt en dat is nog steeds de enige reden waarom ze hier zijn. De straf is voor ons niet relevant."

Ook de aanklager hamerde tijdens de zitting op die erkenning en liet in de strafvordering zelfs ruimte voor een opschorting van de zaak indien De Pauw schuldinzicht zou tonen. Maar de advocaten van de burgerlijke partijen koesteren weinig hoop op schuldinzicht. "Ik denk niet dat dat waarschijnlijk is", oordeelt Mussche. "Hij heeft dezelfde houding vier jaar lang aangehouden, onze elementen zijn hem al heel lang bekend en zijn houding is nooit veranderd. Dat dat nu nog zou gebeuren lijkt me niet waarschijnlijk."

Over de reden waarom De Pauw zo hardnekkig blijft volhouden heeft Mussche ook een idee: "Er is op een bepaald moment een dagvaarding naar de VRT gestuurd tot betaling van 12 miljoen euro schadevergoeding vanwege een zogenoemde foutieve stopzetting van de samenwerking. Ik denk dat dat de reden is waarom hij, ondanks de bewijzen, zo'n houding aanneemt. Het is duidelijk dat een veroordeling zijn burgerlijke zaak zou hypothekeren."

Op de tweede procesdag houden ook de advocaten van De Pauw hun pleidooien.

Meest gelezen